ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

                 

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή, τους γονείς και τις λαϊκές οικογένειες σε δυσχερέστερη θέση να στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει με νέα μέτρα. Ήδη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο, που έχει συγκεκριμένα μέτρα για την εκπαίδευση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και όχι τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
Τη βάρβαρη αυτή πραγματικότητα καταγράφει η διαφήμιση εταιρείας με σχολικά είδη, η οποία αναφέρει ότι «Σε μια οικογένεια η ανάγκη του ενός μπορεί να είναι έλλειψη του άλλου». Δηλώνει ξεκάθαρα πως η μόρφωση των παιδιών μας από τα νηπιαγωγεία έως και το πανεπιστήμιο είναι μια ακριβοπληρωμένη διαδικασία, ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και δεν περιορίζεται μόνο στα σχολικά είδη, αλλά και στα φροντιστήρια, τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες κ.α.
Το Υπουργείο Παιδείας φέτος πραγματοποίησε αλλαγές στα σχολεία εφαρμόζοντας οδηγίες/επιταγές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, κάνοντας το σχολείο φθηνό για το κράτος και ακριβό για τους γονείς. Μείωσε τις ώρες διδασκαλίας στην εκπαίδευση παρουσιάζοντάς το σαν εκσυγχρονισμό και παιδαγωγική πράξη, αφού όπως ισχυρίζεται ο υπουργός αφαίρεσε περιττό φορτίο διδασκαλίας από τους μαθητές. Έτσι, έγινε αγαπητός στους μαθητές, όμως καθόλου χρήσιμος και ιδιαιτέρως επικίνδυνος, αφού παρουσιάζει το άσπρο μαύρο. Στην πραγματικότητα, αφαίρεσε μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Τους μείωσε μαθήματα και αφαίρεσε την εργασία σε χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς.
Στο σχολείο δεν αντιπαρατίθεται η ποσότητα έναντι της ποιότητας. Το σχολείο που έχει ανάγκη η νεολαία χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, χρειάζεται ποσότητα συνδυασμένη φυσικά με την ποιότητα, ώστε να διδάσκει την επιστημονική και ιστορική αλήθεια στα παιδιά, τη βαθιά γνώση της γλώσσας (χρειάζεται μεγάλη διάρκεια διδασκαλίας γι’ αυτό και διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης), την ανάπτυξη του κριτηρίου για την αιτία και το αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να μειώνεις ώρες από φυσική και χημεία που είναι μαθήματα που βοηθάνε το παιδί να κατανοεί το φυσικό περιβάλλον και τους νόμους που το διέπουν. Δεν μπορείς να μειώνεις ώρες από φυσική αγωγή όταν οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι τα παιδιά χρειάζονται κάθε μέρα έντονη δραστηριότητα έως και 1 ώρα. 
Το σχολείο του κ. Φίλη και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το σχολείο που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να παίρνουν καταρτισμένο και όχι καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Αυτή είναι η συνταγή του φθηνού σχολείου και του φθηνού αυριανού εργάτη.
Καμώνονται ότι νοιάζονται ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο ολοήμερο σχολείο, τη στιγμή που αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από όλα τα παιδιά που έχουν ένα ή δύο γονείς ανέργους ή ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Διακηρύττουν ότι φτιάχνουν «ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου», ενώ στην πραγματικότητα περιορίζουν τα ολοήμερα σχολεία, τις ώρες, τους εκπαιδευτικούς οδηγώντας τελικά τα σχολεία να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με όσους εκπαιδευτικούς και όσες διδακτικές ώρες «περισσεύουν».
Καταργούν διθέσια νηπιαγωγεία με λιγότερα από 14 νήπια ενώ χιλιάδες προνήπια μένουν κάθε χρόνο έξω από την εκπαίδευση ενώ χιλιάδες κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια. Στους παιδικούς σταθμούς αφήνουν φέτος έξω πάνω από 48000 παιδιά αγνοώντας τα προβλήματα των νέων ζευγαριών, της ανεργίας, της παιδαγωγικής ανάγκης των παιδιών.
Χτυπούν για ακόμη μία φορά την ήδη βεβαρημένη επαγγελματική εκπαίδευση με κατάργηση ειδικοτήτων, συγχώνευση τομέων, βάζοντας σε κινητικότητα εκπαιδευτικούς, αλλά και μαθητές να αναζητούν ειδικότητα μακριά από τον τόπο τους. Προσαρμόζουν την τεχνική εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και όχι με βάση τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαθητών. Μέσα από την τεχνική εκπαίδευση δίνουν τζάμπα εργασία μέσω της μαθητείας και όχι ουσιαστικής πρακτικής άσκησης σε επιχειρηματίες που επιδοτούνται γι’ αυτόν τον σκοπό.
Γυρίζουν την πλάτη σε σχολεία, όπως το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων (το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή) και στέλνουν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για κάλυψη ωρών ακόμη και 2 μήνες πριν τελειώσει η χρονιά αφαιρώντας μορφωτικά δικαιώματα από τα παιδιά που ό,τι χάνουν δεν μπορούν εύκολα να το καλύψουν. Δεν δίνουν λύση στο κτιριακό πρόβλημα του σχολείου την ώρα που υπάρχει ήδη χαρακτηρισμένο οικόπεδο στην Μοναστηρίου.
Στοιβάζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες σε κανονικές τάξεις σύμφωνα με τη λεγόμενη «Συμπερίληψη» στη λογική της εξοικονόμησης πόρων στέλνοντας εκπαιδευτικούς που θα εμφανίζονται σαν υπεράριθμοι στη γενική εκπαίδευση να διδάξουν στην ειδική αγωγή χωρίς την αναγκαία εκπαιδευτική κατάρτιση θέτοντας με αυτόν τον τρόπο υπό αμφισβήτηση τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής
Αφήνουν χωρίς τον απαραίτητο εμβολιασμό χιλιάδες παιδιά που οι γονείς τους είναι άνεργοι και δεν έχουν ασφάλιση.
Στη δύσκολη σημερινή κατάσταση , μόνο η οργανωμένη πάλη και αντίσταση μπορεί να βάλει φραγμό στη σαρωτική επίθεση που έρχεται. Η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσα από τους συλλόγους γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές οι οποίοι πρέπει να ενωθούν και να διεκδικήσουν το σύγχρονο  σχολείο των κοινωνικών αναγκών.
Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν όλοι οι Δήμοι της χώρας συντάσσονταν με τα λαϊκά συμφέροντα και όχι με την πολιτική της ΕΕ, του Καλλικράτη, των ιδιωτικοποιήσεων, τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου.
Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης εφαρμόζει όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές και όταν μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια του μιλάμε για αγωνιστικές πρωτοβουλίες, δηλώνει υπακοή στη νομιμότητα!!! Νομιμότητα όμως είναι όλες αυτές οι αλλαγές της Κυβέρνησης, τα προγράμματα της Ε.Ε., ο Καλλικράτης κ.λ.π. που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
·         Άμεση απόσυρση των κυβερνητικών τροπολογιών και των υπουργικών αποφάσεων για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια στη Β/θμια.
·         Άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών με μαζικούς διορισμούς. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
·         20 μαθητές ανά τμήμα, 14 ανά Α΄και Β΄ τάξη Δημοτικού/Νηπιαγωγείο.
·         Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων.
·         Ολοήμερα σχολεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Δωρεάν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Απαλλαγή Φ.Π.Α. για τις σχολικές επιτροπές.
·         Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών, συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, βιβλίων κ.λ.π.
·         Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
·         Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας.
·         Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
·         Εξασφάλιση κονδυλίου για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές.
·         Άμεση ανέγερση σχολείου για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στο ήδη υπάρχον χαρακτηρισμένο οικόπεδο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του.Δημοφιλείς αναρτήσεις