Περασμένα μεγαλεία….2006

Γράφει ο Γιάννης Νομικός
(Αναδημοσίευση)

Αγαπητέ Κάτοικε,
στο τελευταίο σου άρθρο για το πράσινο στους Αμπελόκηπους μας παραπέμπεις σε ένα πράσινο τούνελ του δήμου Θεσσαλονίκης. Κάπου έχω μία φωτογραφία της Βενιζέλου π.κ. (προ κοπής). Θα προσπαθήσω να τη βρω και θα σου τη στείλω, φυσικά μόνο για ιστορικούς λόγους.
Με συγκίνησε η αναφορά σου στον Κ. Σαπρανίδη και ιδιαίτερα στην πρότασή του για κάθετο πράσινο. Δεν περίμενα ότι μετά από 16 ολόκληρα χρόνια θα θυμόταν κάποιος τη συγκεκριμένη πρόταση. Περασμένα μεγαλεία…. Μια εποχή που η δημοτική αρχή ονειρεύονταν για τους Αμπελόκηπους.


Την πρόταση αυτή τουλάχιστο η Δ.Ε.Α.Κ. ποτέ δεν την ξέχασε. Το αντίθετο μάλιστα προσπάθησε να την πλουτίσει και συμπληρώσει με άλλες προτάσεις όπως θα διαπιστώσεις από το αντίγραφο του εκλογικού μας προγράμματος 2003-2006 που σου επισυνάπτω.
Συνοπτικά η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:
1. Συμπλήρωση των δενδροφυτεύσεων σε όλους τους δρόμους.
2. Δενδροφυτεύσεις σε όλα τα σχολεία του δήμου.
3. Ανάπτυξη κάθετου πράσινου στις πολυκατοικίες.
4. Διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων μεταξύ των πολυκατοικιών σε συνεργασία με τους περιοίκους.
5. Ανάπλαση ολόκληρου του στρατοπέδου Μ. Αλέξανδρος από το δήμο μας.
6. Ανάπλαση των συμμαχικών νεκροταφείων, μνημειακό πράσινο, χώρος περιπάτου.
7. Ανάπλαση της Αγίας Παρασκευής, πάρκο, χώρος αναψυχής.
8. Ανάπλαση πλατείας Ζωοδόχου Πηγής.
9. Αποπεράτωση της ανάπλασης των εργατικών κατοικιών.
10. Κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
11. Μικρά πάρκα για τα κατοικίδια ζώα.
12. Παρέμβαση για την προοδευτική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη μόλυνση του δήμου μας από εξωγενείς παράγοντες, βιομηχανική ρύπανση κλπ.
13. Επαρκής φωτισμός στους δρόμους μας. Υπογείωση του δικτύου της Δ.Ε.Η.
14. Οι Αμπελοκηπιώτες ξαναζωντανεύουν τα καμένα δάση μας. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς υιοθετούμε ένα δάσος και το ξαναφυτεύουμε.
Πιστεύω ότι τα πράσινα τούνελ μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις μας θα φέρουν μια
ανάσα δροσιάς στους Αμπελόκηπους. Θα τους μετατρέψουν σε μια όαση μέσα στην έρημο της μπετονούπολης που λέγεται Θεσσαλονίκη.
Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί και με τις υπόλοιπες προτάσεις μας για αισθητική παρέμβαση και αναβάθμιση της, τότε μπορούμε να πούμε ανεπιφύλακτα ότι οι Αμπελόκηποι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να θυμίζουν μια αναπτυγμένη πόλη.
Τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα. Η απομάκρυνση του δάσους των κεραιών από τις ταράτσες των πολυκατοικιών. Η βαφή των πολυκατοικιών ομοιόμορφα ανά γειτονιά. Ώστε να μη παρατηρείται το φαινόμενο μέσα σε ένα δρόμο κάθε πολυκατοικία να έχει διαφορετικό χρώμα και ακόμη η ίδια πολυκατοικία να έχει διαφορετικό χρώμα ανά όροφο και διαμέρισμα.
Φαντάσου τώρα και τα πεζοδρόμια να είναι όλα ίδια και ίσια. Κατασκευασμένα με καλαίσθητα πλακάκια, ράμπες που να εξυπηρετούν πραγματικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οδοστρώματα χωρίς λακκούβες, καλαίσθητους κάδους απορριμμάτων. Να μη υπάρχουν κάθε 2 μέτρα παλούκια με διάφορα σήματα, όρα Χαλκίδη. Επαρκής και σωστή καθαριότητα, κλπ. ( Τα λοιπά περιγράφονται στο πρόγραμμά μας).
Μιλάς για εύρεση τρόπων αναστροφής της σημερινής κατάστασης.
Λυπάμαι αλλά με τη σημερινή δημοτική αρχή αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Γιατί έχει μια διαφορετική αισθητική αντίληψη, η οποία είναι αυτή που βλέπεις. Να σου πω μονάχα ότι στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας περί μη καταστροφής των όμορφων αυτών δενδροστοιχιών, η απάντηση ήταν σαφής.
Δεν θέλουν τους Αμπελόκηπους Αμαζόνιο. Δεν θέλουν να πέφτουν πολλά φύλλα, για να μην έχουν προβλήματα με την καθαριότητα. Τα πουλιά να πάνε στους φυσικούς τους χώρους, μάλλον στα δάση. Να φαίνονται τα λαμπάκια των 100 εκατομμυρίων δραχμών.
Όπως λες όμως και εσύ οι εορταστικοί διάκοσμοι θα μπορούσαν να δένουν με το πράσινο.

Γιάννης Νομικός

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ