Σ.Δ.Ι.Τ. που... «καίνε» 2009

Γράφει ο Γιάννης Νομικός

Σας είχα υποσχεθεί ότι θα σας ενημέρωνα για τα περιβόητα Σ.Δ.Ι.Τ. Δεν χρειάζεται να πιστέψετε αυτά που θα σας έλεγα εγώ, ιδού τι λένε οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο τύπο.
«Πανάκριβα θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό, ακόμη και από την κατασκευή τους, τα έργα - συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς το παρόν - που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθέσει με τις περιβόητες Σ.Δ.Ι.Τ.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα τα «μεγάλα έργα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Γρ. Γρηγορόπουλος, κάνοντας τη σύγκριση της κατασκευής ενός πυροσβεστικού σταθμού που κατασκευάζεται στο Κιλκίς ως κλασικό δημόσιο έργο, με τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς που πρόκειται να κατασκευαστούν με Σ.Δ.Ι.Τ. Ειδικότερα:
• Ο πυροσβεστικός σταθμός του Κιλκίς, με δομημένη επιφάνεια 2.350 τ.μ. ανατέθηκε πρόσφατα ως κλασικό δημόσιο έργο με προϋπολογισμό 1.995.000 ευρώ με ΦΠΑ.
• Κάθε ένας από τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς που θα γίνουν με ΣΔΙΤ έχει κατά μέσο όρο δομημένη επιφάνεια 1.395 τ.μ. και ανατίθεται με μέσο κόστος κατασκευής 3.928.000 ευρώ, χωρίς σ' αυτό να συμπεριλαμβάνεται το κόστος συντήρησης 20% επί του προϋπολογισμού, δηλαδή άλλα 785.000 ευρώ.
Συμπέρασμα: Το κόστος των 850 ευρώ ανά τ.μ. δομημένης επιφάνειας για τον πυροσβεστικό σταθμό του Κιλκίς εκτoξεύτηκε στα 2.815 ευρώ ανά τ.μ. για τους σταθμούς που θα κατασκευαστούν με Σ.Δ.Ι.Τ. Δηλαδή τα έργα με Σ.Δ.Ι.Τ. κοστίζουν ακριβότερα στον ελληνικό λαό κατά 3,30 φορές! Μόνοι ωφελημένοι μερικοί μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι που θα κατασκευάσουν τα έργα με Σ.Δ.Ι.Τ. και μερικές από τις «αναξιοπαθούσες» εσχάτως μεγάλες τράπεζες που θα τα χρηματοδοτήσουν, με το αζημίωτο...»
Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του δημάρχου, το κολυμβητήριο, δύο σχολεία και έπεται συνέχεια θα κτισθούν με Σ.Δ.Ι.Τ. Βέβαια ο δήμαρχος τόνισε σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν έχει κανένα ιδεολογικό πρόβλημα με τα Σ.Δ.Ι.Τ. και ότι προκειμένου να μη γίνει κάποιο έργο καλύτερα να γίνει με Σ.Δ.Ι.Τ. Δεν είχαμε ποτέ αμφιβολία ότι δεν είχε ιδεολογικό πρόβλημα με τα Σ.Δ.Ι.Τ. αφού αυτή είναι η φιλοσοφία του κόμματός στο οποίο ανήκει. Αν ήταν διαφορετική θα ήταν μαζί μας. Είναι επίσης γνωστός ο ψευτο-εκβιασμός, που λέει ότι προκειμένου να μη γίνει καθόλου ένα έργο, ας γίνει όπως προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Έλα μου όμως που το κόστος είναι τεράστιο και δεν θα το πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, αντίθετα αυτό θα θησαυρίσει, αλλά ο φτωχός ελληνικός λαός του οποίου τα συμφέροντα υποτίθεται ότι όλοι μας υπηρετούμε και ακόμη περισσότερο ο λαός των Αμπελοκήπων που με βάση επίσημη έρευνα είναι ο φτωχότερος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει την επιλογή του. Με το κεφάλαιο ή με το λαό για τα συμφέροντά του.
Εύχομαι σε όλους σας έναν ευτυχισμένο, ειρηνικό και δημιουργικό καινούργιο χρόνο. Με πολλές μικρές και μεγάλες ανατροπές, έτσι ώστε οι ευχές αυτές να αποκτήσουν πραγματικό νόημα.
Καλή νύχτα σας και καλή τύχη,

Γιάννης Νομικός

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ