Αποφασισμένοι να μη γίνει εργοστάσιο καύσης

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΣΗΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την απόφασή τους να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή τους δηλώνουν οι κάτοικοι της Ασσήρου Θεσσαλονίκης.
Tο πρωί της Δευτέρας, σε ένδειξη καλής θέλησης, σταμάτησαν τον πολυήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, αφού εξασφάλισαν ότι θα σταματήσει η διαδικασία μελέτης για την εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης στην περιοχή τους και θα ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για τη χωροθέτησή του.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης που έγινε τη Δευτέρα, εκτός από το παραπάνω, αποφασίστηκε η άμεση προώθηση των έργων για την κατασκευή κόμβου, που θα θέσει τέλος στη διέλευση των απορριμματοφόρων από την Ασσηρο, η εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή και η ενεργοποίηση της επιτροπής παρακολούθησης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Την απόφαση καταψήφισε κατ' εντολή του δημάρχου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζήτησε από φορείς και κατοίκους της Ασσήρου να δεσμευθούν ότι δε θα υπάρξει εκ νέου αποκλεισμός του ΧΥΤΑ.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, εκ μέρους της οποίας τοποθετήθηκε ο Αγγελος Τζέκης. Οπως είπε, πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση τα έργα υποδομής (δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης, Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, οδικός κόμβος κλπ) ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και αξιόπιστη λειτουργία του ΧΥΤΑ και να μη μετατραπεί σε μια χωματερή. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει η ταφή επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο καύσης ο Αγγ. Τζέκης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη δημιουργία του, όπου κι αν αυτό χωροθετηθεί, γιατί είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Σημείωσε πως υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που πιέζουν για την κατασκευή τέτοιου εργοστασίου και κάλεσε όλους τους φορείς και το λαό του νομού να εναντιωθεί και να αποτρέψει αυτά τα σχέδια.
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το θέμα έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Ζιώγας προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν «αν θα γίνουν άμεσα τα συγκεκριμένα έργα για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, αν θα σταματήσει ο ΧΥΤΑ να δέχεται τα νοσοκομειακά απόβλητα» και «αν θα σταματήσει κάθε προσπάθεια εγκατάστασης εργοστασίου καύσης των απορριμμάτων».
Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις ευθύνες «έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αλλά και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που αντί να επιδιώκουν την άμεση εκτέλεση των απαραίτητων έργων για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ και να εναντιωθούν στην εγκατάσταση εργοστασίου καύσης των απορριμμάτων, συμπλέουν με την πολιτική της κυβέρνησης και επιχειρηματικούς ομίλους, σε βάρος της υγείας των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ