Μια βροχή ήταν αρκετή να πλημμυρίσει η πόλη

Στο έλεος της πλημμύρας, για άλλη μια φορά, βρέθηκε προχτές βράδυ η Θεσσαλονίκη. Οι κεντρικοί δρόμοι, ο παραλιακός και η περιφερειακή οδός καλύφθηκαν από νερά ενώ βλάβες σημειώθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα Κωνσταντινουπολίτικα και περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Για άλλη μια φορά, μια συνηθισμένη σε ένταση και διάρκεια καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη έγινε αφορμή να πλημμυρίσουν σπίτια, να μετατραπούν οι δρόμοι σε λίμνες (ακόμη και η Εγνατία Οδός), να σημειωθούν μπλακ άουτ της ΔΕΗ σε διάφορες περιοχές, να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες άνθρωποι, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Για άλλη μια φορά, όπως και πέρσι, όπως και κάθε χρόνο, αποδείχτηκε ότι τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και άλλες περιοχές της χώρας, παραμένουν "ανοχύρωτες" στο έλεος της βροχής».
Και η ανακοίνωση συνεχίζει:
«Κάποιοι διατείνονται ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε συχνότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις και γι' αυτό πλημμυρίζουμε. Ωστόσο, τα στατιστικά δεδομένα δεν επαληθεύουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, αποδεικνύουν ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που με θρησκευτική ευλάβεια ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, η οποία αφήνει στο περιθώριο οποιαδήποτε ενέργεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση.
Αποτελούν πλέον κατάφωρη προσβολή της νοημοσύνης του λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων περί δήθεν προγραμματισμού και κατασκευής έργων, όταν:
Προώθησαν και προωθούν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων, χωρίς μάλιστα την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση και την αυθαίρετη δόμηση, την κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και για κυκλοφοριακούς λόγους.
Νομοθέτησαν και εφαρμόζουν αντιδασική νομοθεσία, αντί να προστατεύσουν και να αναπτύξουν το δασικό πλούτο.
Εδωσαν το «πράσινο φως» για την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Αποτελούν φαρσοκωμωδία οι επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις τους, όταν:
Ακόμη και τα όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι μηδαμινά σε σχέση με τις ανάγκες, είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα, κατασκευάζονται με προδιαγραφές που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων.

Για το ΚΚΕ, το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό, όπως και κάθε θέμα που αφορά στην ποιότητα ζωής και στις ανάγκες των εργαζομένων. Γι' αυτό και δε σταματά να το αναδεικνύει, να κάνει προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση και να παλεύει για την υλοποίησή τους. Πρέπει, όμως, ο λαός παλεύοντας για το συγκεκριμένο πρόβλημα να συνδέει αυτήν την πάλη με τον αγώνα για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα. Η λύση του οποίου απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό στη χρήση γης και στην οικονομία γενικότερα και την πάλη για λαϊκή εξουσία. Απαιτεί ο ίδιος να σαρώσει τη λαίλαπα του δικομματισμού που τον κρατάει όμηρο και των πλημμυρών».
(Αναδημοσίευση απ' το Ριζοσπάστη)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ