«ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ» Στήριξη στο κεφάλαιο... χρέη για το λαό

Μπόλικος «κουρνιαχτός» σηκώνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από τη λεγόμενη «έξοδο στις αγορές», δηλαδή για την άντληση κρατικών δανείων απευθείας από τις διεθνείς τράπεζες και τις χρηματαγορές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται τόσο με την «επιτυχή» έκβαση του αντιλαϊκού προγράμματος που εφαρμόστηκε στα προηγούμενα χρόνια, όσο και με τη διαφαινόμενη - αναιμική - οικονομική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της 4χρονης απουσίας από τις αγορές (από το 2010) τα «κενά» της κρατικής χρηματοδότησης καλύφθηκαν από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) στη βάση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων.
Παράλληλα με τα σφοδρά αντιλαϊκά μέτρα της περιόδου, συντελέστηκε και το «κούρεμα» του χρέους σε ποσοστό 53,5%, γεγονός το οποίο όχι μόνο δεν ελάφρυνε τα λαϊκά στρώματα, αλλά, αντίθετα, όπως άλλωστε και αποδείχτηκε, ήταν ο καταλύτης της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησε. Η παραπέρα απομείωση του χρέους επανέρχεται σήμερα ξανά στο προσκήνιο, επαναφέροντας το δίλημμα αν αυτή θα πραγματοποιηθεί με νέο «κούρεμα» ή με επιμήκυνση της αποπληρωμής, εκδοχή που φαίνεται και πιο κυρίαρχη.
Η αντιπαράθεση γι' αυτό το ζήτημα, αλλά και για τις διάφορες τεχνικές διαχείρισης, συντελείται σε έδαφος απόλυτα εχθρικό για το λαό, αφορά αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου για την εξυπηρέτηση όμως του κοινού στόχου, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Τι είχε γίνει πριν την κρίση
Μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, εν μέσω υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης και απογείωσης των επιχειρηματικών κερδών, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων με την προσφυγή στις τράπεζες ήταν φαινόμενο απόλυτα συνηθισμένο. Η αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στις χρηματαγορές...Διαβάστε περισσότερα:

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ