ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ… Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ



Ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης συνεχίζει τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και παίρνει ό,τι έχει απομείνει από τις τσέπες των  εργαζομένων, των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τράπεζες τις φορολογεί το ίδιο με τους μικροεπαγγελματίες που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Αντιμετωπίζει δηλαδή τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο το ίδιο με όποιον έχει υψηλό εισόδημα.
      Η δημοτική αρχή  τα προηγούμενα χρόνια αφού είχε φτάσει τα ανταποδοτικά τέλη σε πολύ υψηλά επίπεδα και είχε από τις ψηλότερες φορολογίες δήμων (1,67 στις κατοικίες και 3,46 στους επαγγελματικούς χώρους), τα τελευταία 2 χρόνια  αυτοθαυμάζεται γιατί διατηρεί την υψηλή φορολογία σταθερή κάνοντας μας την χάρη να μην προχωρήσει σε παραπέρα αύξηση. Το 1,67 ευρώ ανά τετραγωνικό σε κατοικίες, καθόλου χαμηλό δεν είναι, αν δει κανείς ότι ο διπλανός δήμος Π. Μελά, που δεν φημίζεται για φιλολαϊκή πολιτική, έχει φόρο 1,37 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ άλλοι δήμοι έχουν ακόμα χαμηλότερη φορολογία ( Δήμος Πετρούπολης στην Αθήνα 1,18 ευρώ). Και βέβαια δεν παίρνει υπόψη του ότι με την κρίση τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 30-40%, ενώ η ανεργία γιγαντώθηκε και σε πολλά μαγαζιά μπήκε λουκέτο.
      Η φιλοσοφία που διαπερνά την φορολογική πολιτική της παράταξης  του κ. Κυρίζογλου αλλά και των παρατάξεων του κ. Κυριλλίδη και κ. Καζαντζίδη που στήριξαν με την ψήφο τους τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη, είναι ο υψηλόμισθος να φορολογείται το ίδιο με τον χαμηλόμισθο και  τον άνεργο. Ο μικρός επαγγελματίας το ίδιο με μια αλυσίδα super market και την τράπεζα. Να ποια είναι η φιλολαϊκή πολιτική του δημάρχου και της παράταξης του, αλλά και της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης», να ποια είναι  η «μηδενική αύξηση» και η δήθεν χαριστική παροχή προς τον σκληρά  δοκιμαζόμενο λαό των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης.
    Συνεχίζοντας στην ίδια φιλοσοφία η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) ως μέσο αφαίμαξης και φορολογεί τους δημότες με βάση το μέγιστο όριο που της δίνει ο νόμος, δηλαδή 0,35‰. Μέγιστος φόρος για τους δημότες, αυτή είναι η απόφαση της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων του κ. Κυριλλίδη και κ. Καζαντζίδη στο ΤΑΠ. 
     Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν στον αντίποδα αυτής της φορομπηξίας. Οι εκπρόσωποι της απαίτησαν τη μείωση  των ανταποδοτικών τελών σε κατοικίες και μαγαζιά με μια διακριτή μείωση  που να παίρνει υπόψη την κρίση και τα χαμένα εισοδήματα  και αύξηση τελών σε αλυσίδες super market και τράπεζες  και σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους  με  750 τετραγωνικά και άνω.
Αυτή η πρόταση ξεκινάει με την αντίληψη ότι οι φόροι πρέπει να αναζητούνται από τους έχοντες και κατέχοντες και να μειώνονται σ’ όλα τα  στρώματα που έχουν πληγεί και να καταργούνται  σε μακροχρόνια ανέργους, σε ΑΜΕΑ,. κλπ.
   Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τις παραπάνω προτάσεις δε λύνεται το πρόβλημα του λαϊκού νοικοκυριού, αυτό της κακοπληρωμένης ή απλήρωτης εργασίας, της ανεργίας, των απολύσεων, των χαρατσιών. Επιδιώκουμε όμως με την πρότασή μας αυτή να δώσουμε μια ανάσα από την ασφυκτική κυβερνητική φοροληστεία.
   Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τα νέα τέλη και παράβολα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ. Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης τονίζουμε την ανάγκη ο λαός να παλέψει, διεκδικώντας την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών, που θα συνδυαστεί με την άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών, δηλαδή την κατάργηση κάθε είδους συμμετοχής των εργαζομένων. Τα έσοδα να προέρχονται από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση, την υγεία.
 Συγκεκριμένα προτείναμε:
  • Για οικιακή χρήση μείωση διακριτή που να παίρνει υπόψη το μειωμένο μισθό και την κρίση.
  • Για επαγγελματική χρήση αντίστοιχη μείωση στους μικροεπαγγελματίες και αύξηση σε τράπεζες και super market και καταστήματα εστίασης άνω των 750 τετραγωνικών.
Να απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη οι παρακάτω:
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25000 ευρώ.
  • Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35000 ευρώ.
  • ΑΜΕΑ με ετήσιο εισόδημα  μέχρι 35000 ευρώ.
  • Άποροι.
  •  Μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8000 ευρώ προσαυξημένο κατά 2000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 Να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη:
  •  Σε όσους έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.
  •  Στους νέους επαγγελματίες με προϋπόθεση την ύπαρξη επαγγελματικής στέγης και να μην είναι κατάστημα εστίασης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε στο δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί υπόμνημα των Λαϊκών Επιτροπών Αμπελοκήπων-Μενεμένης για μέτρα προστασίας των ανέργωνΗ διοίκηση αρνήθηκε τη συζήτηση, πέταξε τους κατοίκους έξω από την αίθουσα και τη μετέθεσε στο άλλο δημοτικό συμβούλιο στις 3/11/2014 αφού εν τω μεταξύ ψήφισαν σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο  οι άνεργοι να πληρώνουν τα ίδια ανταποδοτικά τέλη και άλλους φόρους με όλους τους υπόλοιπους.
   Η Αντιπολίτευση των Καζαντζίδη, Κυριλλίδη με τη στάση της να ψηφίσει τη φορομπηχτική πολιτική του Δημάρχου και της παράταξης του βγάζει λάδι τον δήμαρχο, γιατί δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν γίνεται διαφορετικά, ενώ τα έσοδα είναι τεράστια και θα μπορούσαν να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη.
   Η παράταξη του κ. Λαδά (ΣΥΡΙΖΑ) διαφώνησε εν μέρει και ταυτόχρονα δεν είχε καθαρή θέση για φορολογία με βάση τα υψηλά εισοδήματα και αντίστοιχη κατάργηση τελών σε  άνεργους κλπ..

ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ          
     Οκτώβριος 2014


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ