Άνεργε μάθε ποιοι είναι μαζί σου και ποιοι απέναντι. Είναι ώρα να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις



Άνεργε, εργαζόμενε, αυτοαπασχολούμενε..

   Η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα σήμερα. Είναι μάστιγα και επηρεάζει όχι μόνο τη ζωή  του άνεργου αλλά και του εργαζόμενου και του μικρού επαγγελματία, του αυτοαπασχολούμενου και άρα συνολικά την κατάσταση των εργαζομένων της χώρας.
   Eίναι όπλο στα χέρια των εργοδοτών για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους για πολύ χαμηλούς μισθούς και ήδη έχουν μειώσει μισθούς έως 30-40%. Σε συνδυασμό με τους πολύ χαμηλούς μισθούς επηρεάζει την αγορά γιατί  δεν υπάρχει κατανάλωση ούτε και των πιο αναγκαίων πραγμάτων από τις λαϊκές οικογένειες και έτσι κλείνουν  μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις,  απολύονται οι εργαζόμενοι σ’ αυτές και  επαναλαμβάνεται ο φαύλος κύκλος της ανεργίας.
  Αυτό το υπ’ αριθμόν ένα , η ανεργία ,πολιτικό-κοινωνικό πρόβλημα ετέθη στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης από τις Λαϊκές Επιτροπές Αμπελοκήπων-Μενεμένης  με παρουσία  ανέργων ζητώντας μέτρα που μπορεί να πάρει ο δήμος για την ανακούφιση αυτών των οικογενειών. Μέτρα που είναι και στις δυνατότητες και στην δικαιοδοσία του δήμου, όπως να μη πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη όσο καιρό είναι άνεργοι, να μη πληρώνουν  τροφεία για τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, συνδρομές στα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα κ.ά.
   Ταυτόχρονα διατυπώθηκε το αίτημα  για πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ο δήμος και σε συντονισμό με τους άλλους δήμους να διεκδικήσει τα χρήματα από το ΕΣΠΑ αλλά και χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού που κατασπαταλούνται σε έργα που δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες,  αλλά με το να δίνουν ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους και εργολάβους. Θα πρέπει  να προσανατολιστούν σε έργα που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες.
   Θα είναι έργα μεγάλης κλίμακας  όπως αυτό της αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης. Έργα που θα δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες  εργαζόμενους για 2 δεκαετίες και θα απαντάνε και στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και στην προστασία της ίδιας της ζωής και της περιουσίας του λαού.
   Η διοίκηση του κ. Κυρίζογλου αρνήθηκε  να συζητήσει το θέμα την πρώτη φορά, πήραν μαζί με την «αντιπολίτευση» (Κυριλλίδη και Καζαντζίδη ) απόφαση για να φορολογούνται οι άνεργοι το ίδιο όσο και οι υψηλά αμειβόμενοι, τα μικρά μαγαζιά όσο και τα σούπερ Μάρκετ και οι τράπεζες.  Και αφού πήραν τις αποφάσεις για συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής  στους άνεργους και φτωχούς μετέθεσαν τη συζήτηση για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο ύστερα βέβαια από την πίεση των κατοίκων.
  Το ποσό των ανταποδοτικών τελών είναι ένα τεράστιο ποσό που φτάνει και περισσεύει και τους εργαζόμενους της καθαριότητας να διασφαλίσει ως προς την πληρωμή τους (πάντα  οι προτάσεις μας διασφαλίζουν την πληρωμή των εργαζομένων) και να ανακουφίσει  τους άνεργους  και άλλες κατηγορίες οικογενειών με ελάχιστο εισόδημα. Είναι ψέμα  ότι τα λεφτά δεν φτάνουν.
  Αντί λοιπόν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα «έχυσαν δάκρυα κατανόησης» για τους άνεργους και τους φόρτωσαν και νέα φορολογικά βάρη.
   Η δήλωση  του δημάρχου «πρέπει να πάρουμε λεφτά για να ασκήσουμε  κοινωνική πολιτική» σημαίνει απλά ότι πρέπει να πάρουν και το τελευταίο ευρώ από τον άνεργο για να τον «βοηθήσουν».  Αυτό είναι ο ορισμός του κυνισμού και μιας αντιλαϊκής πολιτικής που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα παρά μόνο σε ένα  τείχος λαϊκής αντίστασης και αγώνων. Φυσικά δεν περνάει από το μυαλό του δημάρχου και της δήθεν αντιπολίτευσης να φορολογήσει περισσότερο τις  τράπεζες, τα Σούπερ Μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα, κι αυτό γιατί αυτούς υπηρετούν και όχι το λαό.
   Κανένα μέτρο ανακούφισης δεν δέχτηκαν από τις συγκεκριμένες προτάσεις των Λαϊκών Επιτροπών.
   Η «αντιπολίτευση» (Κυριλλίδη Καζαντζίδη) έβγαλε για μια ακόμα φορά την διοίκηση Κυρίζογλου από τη δύσκολη θέση. Επιχειρηματολογούσαν υπέρ της φορομπηξίας σαν να ήταν δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι . Έλεγαν ότι αυτή η πολιτική είναι κεντρική πολιτική και όχι τοπική. Η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα.. Τα ανταποδοτικά τέλη είναι τοπική πολιτική, τα τροφεία, τα ωδεία και οι ακαδημίες, οι συντελεστές φορολογίας καθορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο. Το ίδιο και η διεκδίκηση πολλών έργων. 
  Επικαλούνται επίσης την ανάπτυξη που έρχεται. Η ανάπτυξη πατάει πάνω σε τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων και κανένα όφελος δεν είχαν οι εργαζόμενοι όπου εκδηλώθηκε μια τέτοια ανάπτυξη(βλ τουρισμός) . Αντίθετα έρχονται νέα μέτρα σκλαβοπάζαρων ακριβώς για να υπάρξει αυτή η Ανάπτυξη. Χωρίς να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.     Γι’ αυτό όταν ακούν οι εργαζόμενοι για ανάπτυξη πρέπει να «κουμπώνονται».
Υπάρχουν πράγματα τοπικά και πράγματα κεντρικά που όμως και αυτά τα κεντρικά μπορούν να αλλάξουν με μια σθεναρή διεκδικητική στάση πρώτα απ’ όλα του λαού που θα επιλέξει την ανατροπή αυτής της πολιτικής με τη συμμαχία εργαζομένων, ανέργων , αυτοαπασχολούμενων κλπ., αλλά και  των δήμων για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης όπως κάνουν άλλοι δήμοι όπου στο τιμόνι του δήμου όμως βρίσκονται αγωνιστές της Λαϊκής Συσπείρωσης.
   Οι αποφάσεις των αγωνιστών δημάρχων σε πείσμα όλων των συμβιβασμένων και βολεμένων  δεν φορολογούν τους άνεργους και παίρνουν μια σειρά μέτρα για να πλέξουν ένα δίχτυ προστασίας για τις οικογένειες αυτές.
   Η παράταξη του κ. Λαδά (ΣΥΡΙΖΑ), αν και συμφώνησε με το υπόμνημα των Λαϊκών Επιτροπών έμεινε πιστή στη λογική της διαχείρισης της φτώχειας και της μιζέρια του λαού, στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας, χωρίς να αναδεικνύει τις αιτίες της ανεργίας αλλά και τη διέξοδο που δεν είναι άλλη από ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης  ενάντια στην πολιτική για τα κέρδη των λίγων, για μια οικονομία που θα προτάσσει τις ανάγκες των πολλών.
   Το ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη οργάνωσε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την ανεργία στην Αθήνα  απαιτώντας ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ για την ανακούφιση των ανέργων με κύριο σύνθημα «Δεν θα ζήσουμε  με τα ψίχουλα». Διεθνή κανάλια έδειξαν το τεράστιο συλλαλητήριο αλλά όχι τα ελληνικά. Όμως έχουν θορυβηθεί από την απήχηση του συλλαλητηρίου.
   Οι Λαϊκές Επιτροπές καλούν εσένα που ψάχνεις για μεροκάματο, καλούν τους απολυμένους, τους εργαζόμενους που βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός παραγωγής, τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες εδώ και τώρα να απαιτήσουμε:
  Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται σαν συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, της ενοικίασης της κακοπληρωμένης εργασίας. 
  Να διευρυνθεί συνολικά το πλέγμα προστασίας τους παντού. Στα χρέη, στις συγκοινωνίες . στο δικαίωμα για ιατρική περίθαλψη. Κανένα σπίτι ανέργου σε πλειστηριασμό. Σε κανένα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τσακίζει την αξιοπρέπεια του άνεργου. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Να πάρουν μέτρα τα σωματεία, οι επιτροπές ανέργων.
   Άνεργε, εργαζόμενε, αυτοαπασχολούμενε να σταματήσουμε την αρπαγή του μόχθου μας, την λεηλασία του εισοδήματός μας. Να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα υπέρ των ανέργων, ουσιαστικές αυξήσεις παντού σε μισθούς και συντάξεις. Είναι στο χέρι μας. Εξαρτάται από τους αγώνες μας και από την πίστη στο δίκιο μας. Αν δεν αντιδράσουμε τα μέτρα θα είναι χειρότερα. Απομόνωσε την αντιλαϊκή παράταξη του δημάρχου και την δήθεν αντιπολίτευση των άλλων δυνάμεων που κάθε φορά προσμετράνε την ψήφο τους μαζί με αυτή του δημάρχου.
       Όλοι στη νέα μάχη της γενικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη. Όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών στο Αγ. Βενιζέλου στις 10.30.π.μ.

          ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ