ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

Δραματικές οι συνθήκες διαβίωσης για 1.500 εγκλωβισμένους 

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ 

Τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί στα Διαβατά Θεσσαλονίκης διαπίστωσε η αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ που επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή.
Στέγαση, θέρμανση και υγιεινή είναι τα θέματα που «καίνε» τους πρόσφυγες, ενώ καθημερινά καταφθάνουν και νέοι ξεριζωμένοι, που μπαίνουν στη χώρα μας από τον Έβρο. Έρχονται χωρίς χαρτιά. Η Αστυνομία τους συλλαμβάνει και τους οδηγεί στα κρατητήρια, που έχουν γεμίσει. Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθούν, φτάνουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά, αναζητώντας στέγη, τροφή και φροντίδα.
Σήμερα, στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών, ζουν στοιβαγμένοι στα κοντέινερ (οικίσκοι) περισσότεροι από 760 πρόσφυγες και μετανάστες και άλλοι 659, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, ζουν έξω από τα κοντέινερ, στα κτίρια και σε αυτοσχέδια παραπήγματα χωρίς θέρμανση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για Κούρδους, Αφγανούς και Σύρους. Από τους 1.400 και πλέον, περίπου τα 500 είναι παιδιά.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αν συνεχιστούν οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη υποδομών «κινδυνεύουν να πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο».
Η υπηρεσία της δομής έστησε 20 θερμαινόμενες σκηνές που μπορούν να στεγάσουν 100 άτομα, άνοιξε το κτίριο που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 70 άτομα και τα 16 κοντέινερ του υπουργείου Παιδείας, που όμως δεν είναι θερμαινόμενα και μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 200 άτομα. Οι υπόλοιποι «άτυποι» πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε σκηνές και αυτοσχέδιες παράγκες που στήνουν με ξύλα. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής για τους «άτυπους», ενώ και οι ελάχιστες κοινόχρηστες τουαλέτες που υπάρχουν δεν λειτουργούν, καθώς έχουν παγώσει οι σωληνώσεις.
Για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη υπάρχουν μόνο δύο γιατροί (ένας του ΚΕΕΛΠΝΟ και ένας του στρατού) μέχρι το μεσημέρι. Μετά, είτε καλούν το ΕΚΑΒ προκειμένου να τους μεταφέρει στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, είτε πρέπει να μετακινηθούν μόνοι τους.
Τεράστιες καθυστερήσεις δημιουργεί και η έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου. Ως αποτέλεσμα, ένας πρόσφυγας που θα υποβάλει αίτημα τώρα, θα έχει την πρώτη του συνέντευξη το 2021. Από τους συνολικά 1.400 που διαβιούν στη δομή των Διαβατών, περίπου οι 800 έχουν καταφέρει να καταθέσουν αίτημα ασύλου και να λάβουν το «λευκό χαρτί» της αίτησης. Στην πράξη, με τα σημερινά δεδομένα, αν δοθεί άσυλο αυτό υπολογίζεται να συμβεί μετά από 5 τουλάχιστον χρόνια. Γι' αυτό θεωρείται αναγκαίο να ενισχυθεί με προσωπικό η Υπηρεσία Ασύλου και άμεσα.

Χωρίς πρόβλεψη για παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας

Συνολικά στη δομή απασχολούνται 21 μόνιμοι υπάλληλοι (ενώ προβλέπονται 68), 5 συμβασιούχοι με 8μηνα και 26 μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ από το δήμο. Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει γιατρός, τεχνικός ασφαλείας, και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Μάλιστα, οι νέοι εργαζόμενοι που αναμένεται να στελεχώσουν τις δομές θα έρθουν μέσα από πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα λειτουργήσει μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και ενώ από τα 2.000 άτομα που θα προσληφθούν πανελλαδικά, οι 1.000 περίπου αναμένεται να είναι για χειρωνακτικές εργασίες, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα έθεσαν με ιδιαίτερη ένταση και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, στις συζητήσεις με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.
Ο Σάκης Βαρδαλής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με την επίσκεψη διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής, αλλά και τα προβλήματα των εργαζομένων.
Η κατάσταση είναι τραγική, παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τα ωραία λόγια που ακούσαμε από τους υπεύθυνους.
Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ είναι διαχρονικό. Παίρνοντας υπόψη αυτήν την κατάσταση, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή για την άμεση αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο συγκεκριμένο κέντρο, αλλά και συνολικά στη χώρα μας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων εδώ και ευρύτερα».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ