Αναφορικα με τις αλλαγες στον εκλογικο νομο: Η θεση της Λαικης Συσπειρωσης

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι υπέρ της απλής, ανόθευτης αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου, του να μην υπάρχει 2ος γύρος, να μη μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων σε όλα τα επίπεδα

Η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης προς έγκριση, ψήφισμα για τον νέο εκλογικό νόμο. Το ψήφισμα που ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξη του κ. Κυρίζογλου είναι ελλιπές και αποσπασματικό και δεν κάνει καμία αναφορά στο σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών που θα επέλθουν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται να «εξελίξει» το ήδη υπάρχον εκλογικό σύστημα με την “κολοβή” απλή αναλογική που με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ εισήχθη. Η επιλεκτική λοιπόν ενασχόληση της εισήγησης απλώς με την πρόβλεψη ύπαρξης Τοπικών Συμβουλίων αποκρύπτει το συνολικότερο αντιδραστικό χαρακτήρα του Νομοσχεδίου. Οι ευθύνες βέβαια βαρύνουν τόσο την παράταξη του Δημάρχου που αν και έχει την απόλυτη πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε πρωτοβουλίες για να μην καλούμαστε τώρα να μιλάμε για την κατάργηση του κοινοτήτων του Δήμου μας, κοινοτήτων που εξαρχής είχαμε πει (από τον Καλλικράτη ακόμη) ότι είναι υποβαθμισμένες, χωρίς καμία αποφασιστική και ουσιαστική αρμοδιότητα ζητώντας να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Τότε, λοιπόν, η παράταξη του Δημάρχου, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος υπό την ιδιότητά του τότε αλλά και σήμερα φέροντας μεγάλη ευθύνη, κώφευε, δεν έκανε κάτι προκειμένου να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το προς ψήφιση σχέδιο ψηφίσματος που υιοθετούμε και θέσαμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως Λαϊκή Συσπείρωση και το οποίο δεν υπερψήφισε καμία από τις παρατάξεις του Δήμου μας είναι το παρακάτω:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης διαφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που επαναφέρει ένα προκλητικό, αντιδραστικό εκλογικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα». Το εκλογικό σύστημα, δηλαδή, που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται με άθλιους περιορισμούς και αποκλεισμούς να ενισχύσει το αστικό δίπολο και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης. Τον ίδιο στόχο, άλλα με άλλο τρόπο, εξυπηρετούσε και το εκλογικό σύστημα που είχε φέρει η κυβέρνηση Σύριζα, ο οποίος διατήρησε τον εκβιαστικό χαρακτήρα του Β’ γύρου και προωθούσε την ενσωμάτωση στην αστική στρατηγική γύρω από το πρόσωπο του Δημάρχου /Περιφερειάρχη.

Στην ουσία θέλουν, μέσω και του εκλογικού νόμου, να γίνεται διαχείριση των Δήμων από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Κυβερνήσεις, που διαμόρφωσαν ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε κρατική υπηρεσία, σε Τοπική Διοίκηση, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός μετατροπής τους σε ελεγκτικό μηχανισμό των επιχειρηματικών ομίλων, που θα αναλάβουν κρίσιμους και επικερδείς τομείς της λειτουργίας τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απαγόρευση των προσλήψεων, η μείωση του αριθμού των Δήμων -όπως προβλέφθηκε από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη»-, που είχε ως στόχο την αύξηση του οικονομικού αντικειμένου των έργων. Με το πρόσχημα της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους Δήμους, οδήγησαν στην καταστροφή των μικρών επαγγελματιών και στη μεγιστοποίηση των μεγαλοεργολάβων.

Μέσω του εκλογικού νόμου, επιθυμούν να περιορίσουν τις φωνές που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα, γι’ αυτό παίρνουν μια σειρά μέτρα, που όλα οδηγούν στον ίδιο στόχο:

  1. Ανάδειξη του Δημάρχου με 43%, ποσοστό με το οποίο θα παίρνει και τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων.
  2. Τίθεται ως προϋπόθεση για να μπει ένας συνδυασμός στην κατανομή, το όριο του 3%.
  3. Μειώνεται ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων.
  4. Αποκλείονται δυνάμεις από τη δυνατότητα ακόμα και να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση έγκυρου ψηφοδελτίου, να κατατίθεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων (άνω των 500 κατοίκων).
  5. Αυξάνεται το παράβολο για τους υποψηφίους Δημάρχους κατά 100% και για τους δημοτικούς, κοινοτικούς κατά 60%.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι διατηρείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων και ενσωματώνονται υποχρεωτικά σε όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης είναι υπέρ της απλής, ανόθευτης αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου, του να μην υπάρχει 2ος γύρος, να μην μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων σε όλα τα επίπεδα.

Ως Δήμαρχος / Περιφερειάρχης, που θεσμικά είναι εκτελεστικό όργανο του Δημοτικού / Περιφερειακού Συμβουλίου, πρέπει να αναδεικνύεται ο επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού. Να υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων και να μην είναι μόνο γνωμοδοτικές και κανονιστικές οι αρμοδιότητές τους, αλλά να διαμορφώνονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να επιλύουν μια σειρά τοπικών προβλημάτων.

Η κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε ∆ήµου και στους ∆ήµους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπως ο ∆ήµος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων μας βρίσκει αντίθετους.

Είναι, δε, ο καιρός να αρθεί επιτελούς το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης. Ένα βαθειά υποκριτικό, δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και “υπερκομματικών “υποψηφιοτήτων κι ένα περιβάλλον που παραπλανά και τελικά εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών, που έτσι και αλλιώς υποστηρίζουν.»

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ