Ανακοίνωση για την Ανάπλαση επί της Δαβάκη

Συνδημότισσα-συνδημότη,

στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικά στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης οι κάτοικοι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα. Τα ξέρετε,  τα ξέρουμε, τα παρακολουθούμε. Από τον  τομέα της Υγείας & Πρόληψης, που έχει τεράστια προβλήματα, μέχρι τον τομέα της Σχολικής Στέγης. Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υγείας, έχει τεράστιες ελλείψεις τις οποίες επιδείνωσε η πανδημία ενώ στις αστικές συγκοινωνίες, κυριαρχεί η έλλειψη μέσων σταθερής τροχιάς και ο απαρχαιωμένος στόλος του ΟΑΣΘ. Φυσικά, υπάρχουν και μία σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών έργων. Είναι ακόμα η δυσοσμία, η βιομηχανική ρύπανση, οι σταθμοί απορριμμάτων & διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σε Λαγκαδά και Σίνδο.

Αν και όλα αυτά είναι αναγκαία έργα, δεν θεωρούνται “επιλέξιμα”, ούτε από το κράτος ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από τον Δήμο.  

Για όλα αυτά παλεύουμε και πρωτοστατούμε, γιατί ο αγώνας και η συσπείρωση όλων, η συντονισμένη δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Χρόνο με τον χρόνο στον δήμο μας βλέπουμε τους απολύτως αναγκαίους πνεύμονες πρασίνου να μειώνονται. Δέντρα γερνάν, αρρωσταίνουν και κόβονται χωρίς να υπάρχει έγνοια για την φροντίδα τους και ιδιαίτερα την αντικατάσταση τους από την δημοτική αρχή.  Συνολικότερα η στάση της Δημοτικής Αρχής επιτείνει αντί να βελτιώνει την κατάσταση.  Παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε πάρκα της περιοχής μας καταλήγουν να τα μετατρέπουν σε τσιμεντένια φρούρια.  Δέντρα υγιή κόβονται, θάμνοι και πόα ξεριζώνονται,  διαταράσσοντας και τα μικροσυστήματα, που είχαν διαμορφωθεί σε αυτά (π.χ. πάρκο Δενδροποτάμου).  Μάλιστα, τα πάρκα μετατρέπονται σε απροσπέλαστα καμίνια αντί για χώρους αναψυχής και δροσιάς. 

Οι προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναπλάσεων που συνδέονται με επενδυτικά πακέτα που έχουν ως προτεραιότητα τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες των κατοίκων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση διαχρονικά διεκδικούμε την αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, αναψυχής και άθλησης στον Δήμο, με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής μας.

 

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο στην περιοχή της Δαβάκη. Και αυτή η επένδυση δεν στοχεύει και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κατοίκων και των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας.  Ήδη από το πρώτο τμήμα, που έχει παραδοθεί, φαίνεται πως η μείωση του πρασίνου είναι πολύ  μεγάλη. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους κατοίκους της περιοχής συνολικά και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών για περισσότερο πράσινο και όχι καταστροφή του ήδη υπάρχοντος, που δίνει τη θέση του στο τσιμέντο.

Τονίζουμε, ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό,  για να διευρυνθεί το μέτωπο της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης,  γιατί μόνο με την πίεση μπορεί να υπάρξουν και κάποια αποτελέσματα

Λαϊκή Συσπείρωση Αμπελοκήπων -Μενεμένης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ