Στο ... κόκκινο τα ταμεία, στη συναίνεση η ΚΕΔΚΕ

Απρίλης 2008

Τη συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε ο κ. Δήμαρχος πριν λίγες βδομάδες προκειμένου να υλοποιήσει όπως τόνισε τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ για κινητοποιήσεις σε σχέση με τα οικονομικά των δήμων.
Ο δήθεν όμως διεκδικητικός δρόμος που διατυμπάνιζε η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στις 12 Μάρτη, καθώς - όπως ανακοίνωνε - «τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης... απειλούν με "μπλακ άουτ" την ίδια τη λειτουργία των δήμων», έληξε άδοξα στις 9 Απρίλη.
Οι κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί ανεστάλησαν.
Χωρίς ντροπή για τα «εκρηκτικά προβλήματα» που παραμένουν, οι αιρετοί αποδέχτηκαν τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες όχι μόνο διαιωνίζουν την κατάσταση, αλλά επιβεβαιώνουν το δρόμο προς την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια 2», μέσα από τον οποίο διευκολύνεται η λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεις και η συνύφανσή τους με το μεγάλο κεφάλαιο. Προτάσεις που δε λύνουν καν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά αποτελούν κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίζουν τα δημοτικά ταμεία.
Από την αρχή, φαίνονταν ότι τα αιτήματα της ΚΕΔΚΕ είναι λειψά. Ότι ο πήχης είναι πολύ χαμηλά. Ότι οι ευθύνες των αιρετών οργάνων της ΤΑ είναι μεγάλες, καθώς «με την ουσιαστική συμφωνία τους με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στην περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ».
Αφού η ηγεσία της Ένωσης, διαμόρφωσε ένα πλαίσιο αιτημάτων - ασπιρίνες στα τρέχοντα σοβαρά προβλήματα.
Έχει σημασία βέβαια να δούμε τι ζητούσε η ΚΕΔΚΕ και τι έλαβε τελικά.

Παρακρατημένα:

Στις 13 Νοέμβρη 2007, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρός της, Ν. Κακλαμάνης δήλωνε στην εισαγωγική ομιλία του: «Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των παρακρατημένων μέχρι το 2003, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ήταν σε ονομαστικές τιμές και άτοκα 1,4 δισ. ευρώ. Από το 2003 μέχρι σήμερα το ποσό αυτό, με τις αποκλίσεις στις μεταφερόμενες και τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες, έχει υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά τα 2,9 δισ. ευρώ».
Και όμως αρχικά, η ΚΕΔΚΕ συμφώνησε με το υπουργείο Οικονομικών να δοθούν στους δήμους 1,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εξευτελιστικό ποσό που ποτέ δεν εξηγήθηκε πώς υπολογίστηκε, ενώ παραγράφει τις παρακρατήσεις που έγιναν από το 1990, οπότε και
θεσμοθετήθηκαν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), δηλαδή η κρατική χρηματοδότηση. Σε ονομαστικές τιμές, τα παρακρατημένα ανέρχονται σήμερα στην πραγματικότητα σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ, ενώ σε πραγματικές τιμές ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ. Τελικά, η ΚΕΔΚΕ αποδέχτηκε τη ...«βελτιωμένη» πρόταση του υπουργείου για την απόδοση του ποσού των 1,7 δισ. ευρώ, άτοκα και όχι επικαιροποιημένα, σε οχτώ δόσεις, αρχής γενομένης το Δεκέμβρη του 2008, δηλαδή δραστικά λιγότερα και πολύ πιο κάτω από τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις των δήμων.
Αυτά που συμφωνήθηκαν δηλαδή είναι πολύ λιγότερα και από τα 3 δισ. ευρώ που είχε αναγνωρίσει ο πρωθυπουργός ως παρακρατημένα.
Στο μεταξύ, βέβαια, οι δήμοι, για να αντιμετωπίσουν λειτουργικά τους προβλήματα, έχουν ήδη χρεωθεί με δάνεια και δόσεις με υψηλά επιτόκια που θα συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ και ο δήμος μας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αφού είναι πλέον τεράστια τα ποσά που χρωστά σε προμηθευτές , σε δάνεια, σε εργαζόμενους του δήμου, τους οποίους μάλιστα τους εμπαίζει και σε άλλες υποχρεώσεις.

Κόστος μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων:

Η ΚΕΔΚΕ ζητούσε την κάλυψη του επιπλέον κόστους για τις εν λόγω αρμοδιότητες (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΑμΕΑ, πολιτική προστασία κλπ.), το οποίο υπολόγισε σε 283 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση υπολείπεται στις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά την καταβολή της ΣΑΤΑ, για τα δύο τελευταία έτη, κατά 185 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι οι δήμοι κατά την περίοδο 2004 - 2006 επιβαρύνθηκαν με 707 εκατομμύρια ευρώ, από τις νέες αρμοδιότητες που τους μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.
Ο Γ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι το 2008 θα δοθούν επιπλέον πόροι ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Θεώρησε, δηλαδή, η ΚΕΔΚΕ ότι αυτό το έλλειμμα καλύπτεται από τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Κάλυψη κόστους μονιμοποίησης συμβασιούχων:

Σε πρώτη φάση, η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει το εν λόγω κόστος ότι ανέρχεται σε 125 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά θεωρεί ότι καλύπτονται από την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών να αυξηθεί, από το 2009, σε 90% το ποσοστό που εισπράττουν οι δήμοι από τα τέλη κυκλοφορίας.

Εμείς προτείνουμε την:

• Απόδοση με χρονοδιάγραμμα των παρακρατημένων από το 1990 που σε σημερινές τιμές ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ και την αγωνιστική υποστήριξή του.
• Καμία αρμοδιότητα στην ΤΑ που να αφορά Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, γιατί διασπά και αποδιαρθρώνει τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα που πρέπει να έχουν.
• Όχι στην εφαρμογή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε κάθε συμμετοχή του κεφαλαίου στο σχεδιασμό, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση των έργων, των υπηρεσιών που παρέχονται από τους δήμους, αλλά και των υπηρεσιών των δήμων.
• Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στον Αθλητισμό, Πολιτισμό, Κοινωνική Πρόνοια κλπ.
• Όχι στη δυνατότητα να επιβάλλει και να διαχειρίζεται φόρους η ΤΑ πράγμα που οδηγεί σε πρόσθετη αφαίμαξη των εργαζομένων.
• Ουσιαστικός και διαρκής αγώνας, με βάση όμως ένα άλλο διεκδικητικό πλαίσιο, που θα ζητά αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους, σε ποσοστό τουλάχιστον 8% επί του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτός ο δρόμος του αγώνα - είναι σήμερα αναγκαίος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής απ' όπου κι αν προέρχεται.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ