"Το μέγάλο μας τσίρκο"

Απολαύσαμε την Κυριακή 31 Οκτώβρη 2010 την υπέροχη παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» στο δημοτικό θέατρο του Δήμου Πολίχνης, απ' την ομάδα θεάτρου «Ομπρέλες».

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην παράσταση για τις καταπληκτικές ερμηνείες τους και για τις όμορφες, συγκινητικές και δυνατές στιγμές που μας χάρισαν.

Η παράσταση θα μας μείνει αξέχαστη και ανυπομονούμε για την επόμενη φορά που θ' ανέβει (από πληροφορίες μάθαμε ότι μάλλον θα ξαναπαιχτεί τον Δεκέμβρη).

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να δούμε σύντομα την ομάδα «Ομπρέλες» και την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» και στο δήμο Αμπελοκήπων, όπως και σε άλλους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

 

Συντελεστές:

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

Σκηνοθεσία: Νίνα Αθανασιάδου

Διδασκαλία μουσικής - Τραγούδι: Θωμάς Αποστολίδης

Σκηνική - Video - Ήχος - Φωτισμός: Καλαϊτζίδης Κώστας

Κανονάκι: Αθανασιάδης Οδυσσέας

Τεχνική Υποστήριξη: Τσάνη Σοφία

 

Πρωταγωνιστές:

Ακεψωμαΐδου Ελπίδα: Ρωμιάκι

Αμπατζίδου Ελένη: Φρόσω, Φυλακισμένη

Αποστολίδης Θωμάς: Αρχιερέας, Καπετάνιος, Λέων, Πλανόδιος

Γεωργιάδης Γιώργος: Ρωμιός

Δουκουζγιάννης Σταύρος: Ιερέας, Πρόεδρος

Ευκαρπίδου Μπέττυ: Γραμματέας, Ερατώ

Ιωαννίδου Κατερίνα: Λαός

Καρανάσου Βάσω: Άγγλος, Λαός

Κατάκης Γιάννης: Ραβδούχος, Α' Μακεδόνας, Γάλλος, Ανδρίκος, Α' Απεσταλμένος, Κολοκοτρώνης

Κουϊνέλη Κατερίνα: Αυλικός, Αριάδνη, Δελτίο

Κρουσόβαλη Σοφία: Λαός

Μαμούκαρη Πωλίνα: Λαός

Ξυδά Αγγελική: Β' Μακεδόνας, Ρώσος, Νεόκλητος, Ράφτης, Δελτίο

Ταπούρη Μαρία: Λαός

Τουνουσίδης Νικηφόρος: Βασιλιάς, Ιερέας, Αυστριακός, Κλέφτης, Β' Απεσταλμένος, Ασημάκης

Φιλίππου Ελένη: Ζητιάνα, Δελτίο
Ψωμάς Μανόλης: Λαός

 

«Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη ανέβηκε το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον. Η μουσική του έργου ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια της παράστασης απέδιδαν ο Νίκος Ξυλούρης και τα μέλη του θιάσου. Τα σκηνικά ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη και στο θίασο πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Στέλιος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Στο έργο, μέσα από τα τραγούδια και σατιρικούς διαλόγους γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας, απ' την Τουρκοκρατία μέχρι το τότε. Η απήχηση στο ελληνικό κοινό ήταν μεγάλη. Λόγω των αντιδικτατορικών μηνυμάτων που περνούσε, οι χουντικοί σταμάτησαν τις παραστάσεις και συνέλαβαν τους πρωταγωνιστές του έργου.

Μετά την πτώση της χούντας, το έργο ανεβαίνει ξανά στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, γνωρίζοντας, βέβαια, τεράστια επιτυχία.

 

Η παράσταση όπως αποδόθηκε απ' την ομάδα θεάτρου «Ομπρέλες» ξύπνησε αναμνήσεις στους μεγαλύτερους (κάποιοι απ' τους οποίους είχαν την τύχη να δουν το έργο πριν από 36 χρόνια) και συγκίνησε και ενθουσίασε τους νεότερους.

 

Ας μην πούμε τίποτα άλλο, κι ας κλείσουμε το άρθρο αυτό με τα τόσο επίκαιρα λόγια του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του λαού στο «μεγάλο μας τσίρκο»:

 

«Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,

μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.

Οι αγώνες που' χεις κάνει δε φελάνε

το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,

η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,

του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί»

Φωτογραφίες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον τρόπο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου μας

Ορκωμοσία των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης

Νέα Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον τρόπο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου μας