ΚΚΕ - Να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις γερμανικές αποζημιώσεις και οφειλές προς τη χώρα μας

25/11/10

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Όπως επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η Ο.Δ. Γερμανίας οφείλει στη χώρα μας σε ονομαστικές αξίες του 1938, 7.500 εκ. € για το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις εξανάγκασαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν βεβαίως των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία μας υποχρέωσαν.
Αυτά, πέραν των αποζημιώσεων που οφείλουν προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, σε βάρος των κατοίκων της χώρας. Ενώ οφείλουν και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για την καταστροφή των υποδομών της χώρας από τους βομβαρδισμούς.
Συνολικά οι οφειλές της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε σημερινή αξία, ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια €.
Όμως οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, κατάφεραν μέχρι τη σύναψη της οριστικής συνθήκης ειρήνης (2 συν 4) που υπεγράφη στη Μόσχα το 1990, να αναβάλουν την εξόφληση του χρέους τους. Από το χρόνο αυτό όμως, με βάση το διεθνές δίκαιο, οι οφειλές αυτές είναι απαιτητές από τη χώρα μας.
Ωστόσο, καμία κυβέρνηση, είτε της Ν.Δ. είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν διεκδίκησε μέχρι σήμερα, 19 χρόνια μετά, τις οφειλές αυτές. Οι ευθύνες όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων είναι δεδομένες, γιατί όχι μόνο δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα, αλλά έβαλαν και εμπόδια στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Με δεδομένο ότι ο κ. Πρωθυπουργός, απαντώντας (1/3/2010 Α.Π.: 21/85/ΑΣ 173δις) σε σχετική Ερώτηση του Κόμματός μας (6166/16,02,2010), αν και αναγνωρίζει τόσο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όσο και της επιστροφής του κατοχικού δανείου, δεν δεσμεύεται για την διεκδίκησή τους και συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που απέφευγαν να θέσουν το ζήτημα στη γερμανική κυβέρνηση,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο καθήκον της και να διεκδικήσει τώρα - άμεσα, τα πλέον των 70 δις. € που οφείλει η Ο.Δ. Γερμανίας στην Ελλάδα και πρώτα από όλα, την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που πήρε η ναζιστική Γερμανία από τη χώρα μας.

 Ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε.
Σπύρος Χαλβατζής 

Πέμπτη 2-12-2010

Συζητήθηκε   στη Βουλή η σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος


Την άμεση έναρξη των διαδικασιών διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, με αιχμή το κατοχικό δάνειο, απαίτησε χθες στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατά την διάρκεια συζήτησης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα.

Απαντώντας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε απλά ότι η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί το δικαίωμα διεκδίκησης.


Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημήτριος Δόλλης, μάλιστα, προσπάθησε να παρουσιάσει ως «εκκρεμότητα» τη συνειδητή απραξία της κυβέρνησης, αρκούμενος να δηλώσει ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προβεί κατά καιρούς σε ενέργειες και διαβήματα προς τη γερμανική πλευρά με στόχο τη λύση αυτού του θέματος. Το ζήτημα, επομένως, παραμένει ανοικτό. Θέλω να σας πω ότι διατηρούμε πάντοτε το δικαίωμα και τις δυνατότητες για το χειρισμό και φυσικά για την ικανοποιητική κατάληξη αυτού του πολύ σοβαρού θέματος».


«Το θέμα δεν έχει ξεκινήσει καν», ήταν ή άμεση απάντηση του Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος θύμισε ότι «το 1959 έγινε μια προσπάθεια ρύθμισης με τη συμφωνία για μια ορισμένη ανταλλαγή αγροτικών και άλλων προϊόντων και μηχανημάτων. Το 1961, κάτι αναφέρθηκε και τότε. Το 1991 υπήρξε μια αναφορά όταν ο κ. Σαμαράς ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αλλες χώρες, όπως η Πολωνία και μερικές ακόμα, πήραν από αυτές τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ουσιαστικά, δεν άνοιξε το θέμα από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων.
Οταν λέει ο σημερινός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σε απάντησή του ότι θέσαμε το θέμα στον πρεσβευτή της Γερμανίας σε μια συζήτηση, αυτό δε λέει τίποτα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ανάγκη σήμερα, τώρα να θέσει το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση, να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, να αρχίσει να διαμορφώνεται και ένα κλίμα. Είναι ανοικτή η διαδικασία, μόνο εάν ξεκινήσει η απαίτηση».
Μάλιστα, σημείωσε ότι «το καίριο ζήτημα είναι το κατοχικό δάνειο. Είναι μετρήσιμο ποσό» και «πρέπει πρώτα να διεκδικηθεί το κατοχικό δάνειο, αυτά τα συγκεκριμένα ποσά σε χρυσό που πήραν από την Τράπεζα της Ελλάδας οι κατοχικές δυνάμεις».





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ