Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ



Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στις 11 Απριλίου 2016 συζητήθηκε το προσφυγικό ζήτημα για το οποίο η Δημοτική μας Παράταξη κατέθεσε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Το προσφυγικό πρόβλημα ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό στη χώρα μας και, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, θα είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που θα ασκείται η πολιτική. Το προσφυγικό ζήτημα περικλείει πολλούς κινδύνους για τον ίδιο τον λαό και τη χώρα και δεν χωράει πλέον καμία υποτίμηση και ανάθεση ή μετάθεση στον χρόνο. Από την αρχή, λοιπόν, πρέπει να πούμε ότι το πρόβλημα αυτό προκαλείται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία, στη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, αλλά και από προηγούμενες που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές πληγές.
Οι πρόσφυγες που πήραν τα παιδιά τους για να τα σώσουν (όσοι πρόλαβαν) και αναζητούν χώρες προορισμού στην καρδιά της Ευρώπης, αφού ήδη είναι θύματα του πολέμου στη χώρα τους, γίνονται ξανά θύματα πολιτικών παιχνιδιών που κάνουν την ήδη δραματική ζωή τους άθλια. Οι πρόσφυγες γίνονται πεδίο άσκησης συμφερόντων και μέσο πίεσης για να ωφεληθούν χώρες, όπως η Τουρκία, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά και πολιτικές δυνάμεις - ντόπιες και ξένες-. Κλείνονται συμφωνίες στο όνομα των προσφύγων που αντί να λύνουν το πρόβλημα, το επιτείνουν, αφού είναι οι ίδιες οι δυνάμεις που το προκαλούν με τη συμμετοχή τους στον πόλεμο.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης που συνυπέγραψε συμφωνίες (Συνόδου Κορυφής) του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, που έφερε και ψήφισε νόμο στην Βουλή ενσωματώνοντας όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, που αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο την αντιμετώπιση του πρόσφυγα, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προώθησή του στην Ευρώπη, ενώ τον εγκλωβίζει και μονιμοποιεί την παρουσία του στη χώρα.
Η κυβέρνηση με την υπογραφή της προσάρμοσε το δίκαιο του ασύλου στις επιταγές και κατευθύνσεις αυτής της συμφωνίας. Αυστηροποίησε ακόμη περισσότερο τους –ήδη πολύ αυστηρούς- όρους να αναγνωρίζεται ένας κατατρεγμένος, ξεριζωμένος άνθρωπος ως πρόσφυγας και να τυγχάνει διεθνούς προστασίας. Και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης και η υποκρισία των άλλων κομμάτων που συμφωνούν με τις αποφάσεις της Ε.Ε. (Συνόδου) και του ΝΑΤΟ.
 Με την ψήφιση του νόμου για τους πρόσφυγες, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, έρχεται να τσαλαπατήσει, να κουρελιάσει ακόμη και αυτό το δίκαιο των προσφύγων που αναγνωρίζει στοιχειώδη δικαιώματα σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Και αυτό την ίδια στιγμή που μια σειρά διεθνείς οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταδικάσει την Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση.
Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Ε.Ε. και ιδιαίτερα η τελευταία συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη νέα Υπηρεσία Ασύλου δημιουργείται η Εθνική Ομάδα Δουβλίνου, που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, αντί να ζητείται η κατάργηση του απαράδεκτου αυτού Κανονισμού που υποχρεώνει τον πρόσφυγα να κάνει αίτηση μόνο στην πρώτη χώρα εισδοχής και να μην έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση σε άλλη χώρα και άρα να εγκλωβίζεται.
Τα κλειστά σύνορα είναι απόφαση της Ε.Ε., επίσημη πολιτική και με την βούλα της κυβέρνησης. Έτσι, αντί να καταργηθούν οι Συνθήκες Σένγκεν, Δουβλίνου, η Frontex, τα κλειστά σύνορα και να σταματήσουν τα «παιχνίδια» του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, το κουβάρι μπλέκεται όλο και περισσότερο με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπερασπίζονται ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες παραμονής και διαβίωσης των προσφύγων, όπου το όνειρο για μια ασφαλή χώρα, αντικαταστάθηκε από τον εφιάλτη του εγκλωβισμού και από το απροσδιόριστο μέλλον, η οργή και η αγανάκτηση των προσφύγων θα είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ατελείωτης κοροϊδίας και θα προκαλεί στο εξής επικίνδυνες καταστάσεις. Οι δυσκολίες που αυξάνουν και ο εγκλωβισμός θα δημιουργήσει νέα μονοπάτια διαφυγής πιο επικίνδυνα, που θα αξιοποιήσουν οι δουλέμποροι και θα έχουμε νέους νεκρούς.
Το προσφυγικό ζήτημα μαζεύει μπαρούτι έτοιμο για ανάφλεξη. Εδώ δεν πρέπει  ο λαός να ακούσει τα μισαλλόδοξα, ρατσιστικά και φασιστικά κηρύγματα και να συνεχίσει να δίνει μαθήματα αλληλεγγύης. Θα πρέπει να απομονωθούν οι αμαρτωλές Μ.Κ.Ο. και η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες απεμπλοκής από τις συμφωνίες έχοντας ως σύμμαχο τον λαό που τον διχάζουν αυτές οι πολιτικές.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τη συμφωνία της για ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο και να μην παραχωρήσει καμία διευκόλυνση, καμία υπάρχουσα υποδομή και βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλάσσιου χώρου που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.
Η ανάμειξη αυτή αξιοποιεί ως πρόσχημα το προσφυγικό, ουσιαστικά όμως σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή η εξέλιξη είναι που θα οξύνει και το πρόβλημα νέων προσφυγικών ροών. Την ίδια στιγμή, αυτή η εξέλιξη αποθρασύνει και θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την τουρκική επιθετικότητα, όπως φάνηκε από τις ενέργειες των τελευταίων ημερών, που αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ, ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γεγονός που ανοίγει ζήτημα κατάργησης των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας.
Η Ειδομένη -και οι άλλες περιοχές- είναι ένα πεδίο ύπουλων πολιτικών παιχνιδιών με πρωταγωνιστές Μ.Κ.Ο., κυκλώματα, ξένους «αλληλέγγυους», μυστικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του κ. Μουζάλα δήλωσε ότι συνειδητά άφησε τον κόσμο στη λάσπη και την αθλιότητα για να μην γίνει ελκυστική, έδωσε τη δυνατότητα να γίνονται όσα γίνονται. Την απουσία του κράτους την γεμίζουν όλες οι παραπάνω δυνάμεις που υπηρετούν άλλα σχέδια.
Όλα αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να προκαλούν το μίσος και την ξενοφοβία για όλον αυτό τον ταλαιπωρημένο κόσμο, να μην χρεώνεται όλος αυτός ο λαός μεμονωμένα περιστατικά προβοκάτσιας σε εκκλησίες κλπ. Επειδή υπάρχουν «πρόθυμοι» να προκαλούν κάθε αίσθημα αλληλεγγύης που εκφράζει ο ελληνικός λαός και να προτρέπουν τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη στους πρόσφυγες, θα πρέπει όλες αυτές οι δυνάμεις να απομονωθούν, γιατί το ύπουλο παιχνίδι που παίζουν, μπορεί να εξελιχθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την χώρα.
Σε κάθε καλοπροαίρετο καλούμε να διαβάσει τους παρακάτω στίχους της Ουρσάν Σαΐρ, ποιήτριας της Κένυας:
«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία....
τρέχεις προς τα σύνορα μόνο όταν βλέπεις ολόκληρη την πόλη να τρέχει κι εκείνη....
πρέπει να καταλάβεις ότι κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά.....
Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα, αλλά η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία, πατρίδα είναι η κάννη ενός όπλου...»
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, προτείνουμε συγκεκριμένες θέσεις για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος, οι οποίες όμως απαιτούν ταυτόχρονα και κατεύθυνση αναίρεσης των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε οι πρόσφυγες να φεύγουν απευθείας από τις χώρες υποδοχής (Λίβανος-Ιορδανία-Τουρκία) στις χώρες της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή προϋποθέτει την παρέμβαση του ΟΗΕ, αφού οι παραπάνω χώρες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. και επιπλέον για τους πρόσφυγες ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες (Συνθήκη Γενεύης) όπου είναι νόμιμοι οπουδήποτε και να πάνε. Τα κονδύλια που δίνονται σε φράχτες, Μ.Κ.Ο., σε σουλάτσα του ΝΑΤΟ και άλλες επικίνδυνες δράσεις, να διατεθούν για να υπηρετηθεί η παραπάνω πρωτοβουλία με την αιγίδα του ΟΗΕ και την ύπαρξη συμμαχιών. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις.
.  Συγκεκριμένα προτείνουμε:
Έξω το ΝΑΤΟ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο. Να κλείσουν όλες οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.
Να ανοίξουν τα σύνορα για όλες τις χώρες. Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις που στέλνουν τον κόσμο στον θάνατο.
Να σταματήσει η ροή κρατικού χρήματος προς τις αμαρτωλές Μ.Κ.Ο.. Να απομονωθεί η δράση τους που υποκαθιστά το κράτος.
Το εργατικό-λαϊκό κίνημα:
Να αντιταχθεί και να παλέψει την οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας σε νέους επικίνδυνους σχεδιασμούς, για τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι και δηλώνει διαθέσιμη. Να κάνει δική του υπόθεση το σύνθημα «καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».
Να απαιτήσει την κατάργηση όλων των κατασταλτικών μέτρων και μηχανισμών της Ε.Ε. (Frontex, ευρωπαική Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή).
Να πρωτοστατήσει στην έκφραση της αλληλεγγύης και να απαιτήσει άμεσα μέτρα ουσιαστικήςστήριξης και ανακούφισης των προσφύγων (ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας που αντιστοιχούν σε ανθρώπινες συνθήκες).
Να σημαδέψει τον πραγματικό ένοχο για την προσφυγιά, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τον λαό, για όλους τους λαούς. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι με τη συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τις αστικές κυβερνήσεις στην εξουσία, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε η ειρήνη και η ασφάλεια για τους λαούς εξασφαλίζεται. Η πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά πολέμους, φτώχεια και μεγάλα κύματα προσφύγων-μεταναστών είναι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για τον λαό.»

                                                      ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ