ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-σύσκεψη και η παρουσίαση του επικεφαλής με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Νοτάκη, των κομματικών οργανώσεων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Κ.Κ.Ε , στο δημοτικό  κινηματοθέατρο "Α. Μινωτής " 

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιάννης Νοτάκης, υποψήφιος δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ο Βασίλης Ρέβας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. 

Μέσα από την εκδήλωση αναδείχτηκε το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ και αποτελεί επιλογή μάχης για τους ανθρώπους του λαού που προβληματίζονται για τις συνεχιζόμενες θυσίες στο βωμό της ανάπτυξης, που είναι όμως κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις και στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Ο Γιάννης Νοτάκης σημείωσε πως "η πολιτική περίοδος που διανύουμε, τα σοβαρά πολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν, προσφέρονται για να βγουν κρίσιμα συμπεράσματα για το λαό. Για  το ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί του. Πιο εύκολα τώρα ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για την κρίση και τις αιτίες της, την πολιτική της Ε.Ε και το ρόλο των αστικών κομμάτων, που για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του συστήματος, δημιουργούν κόμματα σε μια νύχτα και σε μια νύχτα τα διαλύουν για να ξαναστήσουν το δοκιμασμένο δίπολο.
Να βγάλει συμπεράσματα ο λαός αν η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι προς όφελος του. Να βγάλει συμπεράσματα για το ΣΥΡΙΖΑ, για το τι είναι πραγματικά προοδευτικό. Να βγάλει συμπεράσματα γι’αυτό που έλεγε το ΚΚΕ πριν χρόνια για τα 5 κόμματα, 2 πολιτικές. Δηλαδή, ότι παρά τις μικροδιαφορές τους, έχουν στρατηγική σύγκλιση στο πως όλοι θα βοηθήσουν το κεφάλαιο στην ανταγωνιστικότητα του με άλλους ανταγωνιστές, πως θα εξειδικεύσουν την πολιτική της Ε.Ε στην Περιφέρεια και τους Δήμους όλοι από κοινού.
Βοηθάνε οι εξελίξεις να δει πιο καθαρά ο κόσμος τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια από ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑ- ΚΙΝΑ- Ε.Ε και το ντόπιο κεφάλαιο.
Να δει πιο καθαρά ότι η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικίνδυνο παιχνίδι για το λαό μας, αφού θα καταστήσουν τη χώρα πεδίο ανταγωνιστικής διεκδίκησης, πεδίο βάσεων και πολεμικών εγκαταστάσεων,  που ο ανταγωνιστής δήλωσε ότι θα βομβαρδίσουν για να μην απειλείται σε περίπτωση πολέμου.
Όλα αυτά για να μπορεί να βοηθηθεί ο κόσμος, να τα δει στο βάθος τους, να τα εντάξει στο αν πρέπει να στηριχτούν αυτές οι πολιτικές, χρειάζεται να τα συζητήσει με το Κόμμα του το ΚΚΕ που όλα αυτά τα χρόνια κόντρα σε όλες τις δυσκολίες του έλεγε την αλήθεια.
Σ’αυτό το πλαίσιο του ανταγωνισμού στα Βαλκάνια εντάσσεται και η συμφωνία των Πρεσπών.
Με τη συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έκλεισε» μια από τις «εκκρεμότητες» της. Για «επίτευγμα» μίλησε ο προθυπουργός. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμα βρώμικη αποστολή που ανέλαβε να ολοκλήρώσει στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του απέναντι στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, ότι πρόκειται απλά για μια συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών χωρίς ξένη επέμβαση για να συμβάλλει στη φιλία και συνεργασία των λαών, έχουν καταρρεύσει πολύ πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
Ο αμερικανός πρέσβης στο Σκόπια ήταν μέσα στο κοινοβούλιο για να μαζευτεί ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών. Με εκβιασμούς και απειλές συγκεντρώθηκε ο αριθμός αυτός.
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια έδειξε ήταν μόνο το 37% ήταν  υπέρ της συμφωνίας, αλλά το έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Ο λαός των Σκοπίων ουσιαστικά δεν ενέκρινε.
Για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα για να καλύψει τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τον εαυτό του για τις τεράστιες ευθύνες.
Η συμφωνία είναι Νατοϊκή και το γράφει αναλυτικά στο αρθρ.2 της συμφωνίας, είναι «made in USA» και το φωνάζει.
Η αντίθεση που έχουν τ’ άλλα κόμματα δεν αφορά αυτή την πλευρά γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Αντίθετα, η συμφωνία τους για παρουσία του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών είναι δεδομένη. Για ψηφοθηρικούς λόγους αντιδρούν και ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού.
Κάθε φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια αντιλαϊκή επιλογή και νιώθει ότι στριμώχνεται από τους ψηφοφόρους του, καταφεύγει σε ωμή επίθεση στο ΚΚΕ, καταφεύγει στην παραχάραξη της ιστορίας του, στον ωμό αντικομμουνισμό.
Τους καταλαβαίνουμε. Πως αλλιώς να δικαιολογήσουν ότι είναι τσιράκια των Αμερικανών και Ευρωπαϊκών Ιμπεριαλιστών; Τα ίδια έλεγαν και με το δημοψήφισμα που το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ. Τα ίδια με τα μνημόνια που το ΟΧΙ- πάλι έγινε ΝΑΙ.
Έχουν καταστεί γελοίοι, γιατί τι άλλο από γελοιότητα είναι να λένε ότι η συμφωνία- την οποία εποπτεύουν βήμα βήμα οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ- είναι η συνέχεια της πολιτικής του ΕΑΜ, ότι δημιουργεί ρήγμα στον Ιμπεριαλισμό (!!!)
Θυμίζουμε ένα από τα συνθήματα του ΕΑΜ το Δεκέμβρη του ’44. Το πανό έγραφε «όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στο κίνδυνο τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».
Είναι όμως και επικίνδυνοι, γιατί καλλιεργούν τη λογική της αναγκαίας προσαρμογής, της υποταγής στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, λογική που αν είχε ακολουθήσει ο λαός μας δεν θα είχε γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία του.
Είναι γελοίοι όταν επικαλούνται τον Λένιν που έγραψε για την αυτοδιάθεση των λαών.
Ο Λένιν δεν μίλησε για αυτοδιάθεση υποταγής στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού. Μίλησε για αυτοδιάθεση για να σπάσουν οι αλυσίδες της αποικιοκρατίας, για να οδηγηθούν στη συνέχεια οι λαοί στη σοσιαλιστική επανάσταση και όλα αυτά τα λένε για να υπερασπίσουν τη δική τους υποταγή.
Λένε ψέματα όταν λένε ότι το ΚΚΕ άλλαξε στάση σε σχέση με το ’92-’93.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που το ’92 έκανε κριτική στην ονοματολογία και μιλούσε ξεκάθαρα για συμφωνία μακριά από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αλυτρωτικά στοιχεία και ανιστόρητες έννοιες περί Μακεδονικού έθνους και Μακεδονικής γλώσσας και μιλούσε για αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Η συμφωνία τους όμως περιέχει στοιχεία αλυτρωτισμού περί Μακεδονικού έθνους και γλώσσας και αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί των ιμπεριαλιστών για να εγείρουν εθνικισμούς και να ανάβουν φωτιές, όταν το κρίνουν απαραίτητο.
Είναι επικίνδυνη- και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ- γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια και οι δυο με την ακροδεξία. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε με μια τέτοια δύναμη και τώρα την εγκατέλειψε για να φτιάξει «προοδευτικά» μέτωπα με φθαρμένα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής.
Η δε ΝΔ με εθνικιστική ρητορική, με τη στάση της στα εθνικιστικά συλαλλητήρια, δίνει κάλυψη σ’όλο το ακροδεξιό συρφετό.
Ο λαός μπορεί να παίξει στο δικό του γήπεδο της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε, στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Και μόνο αυτή η πάλη μπορεί να βάλει εμπόδια στον εθνικισμό, να δυναμώσει την αλληλεγγύη, τη φιλία, τη κοινή πάλη των λαών, για να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας γιόρτασαν τα 4 χρόνια διακυβέρνησής της ψηφίζοντας το νόμο για τον κατώτατο μισθό. Είναι υποτίθεται η μεταμνημονιακή εποχή και για να επισφραγίσει ότι είμαστε στην μεταμνημονιακή εποχή ψήφισε τον μνημονιακό νόμο Βρούτση.
Ο νόμος λέει ότι θα πάει ο μισθός στα 650€ μεικτά που με τις αφαιρέσεις- κρατήσεις θα πάει πολύ πιο κάτω. Τι δεν λέει: ότι με το νόμο αυτό δεν θα υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού οι εργοδότες μπορούν να μην υπογραφούν και να μην υπάρχει Σ.Σ.Ε.
Δεν λένε ότι με το νόμο αυτό θα καθορίζεται ο μισθός από το Υπ. Συμβούλιο, αφού θα κρίνει την οικονομική κατάσταση της χώρας, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται το μισθό τους. Καταργεί 100 χρόνων αγώνες που χρειάστηκαν για να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι την ΣΣΕ.
Αυτή βέβαια η αύξηση δεν μπορεί να γενικευτεί, να την πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι, γιατί το πλαίσιο το εργατικό είναι σε ομηρία από τους εργοδότες.
Δεν λειτουργούν οι επιθεωρήσεις εργασίας. Δεν επιβάλλουν ποινές στους εργοδότες που δεν πληρώνουν. Είναι γενικευμένη η ελαστική εργασία. Φαίνεται η σύμβαση 4ωρη, αλλά γίνεται 6ωρη, 8ωρη.
Τώρα, πολλοί εργοδότες μετατρέπουν το 8ωρο σε 6ωρο για τους εργαζόμενους τυπικά ακριβώς για να μη δώσουν την αύξηση κρατώντας τους εργαζόμενους σε 8ωρο.
Νόμο «δολοφόνο» χαρακτήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ το νόμο Βρούτση και έλεγε ότι μόλις έρθει στην εξουσία θα επανέφερε τα 751€ κατώτερο μισθό και τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ.
Τώρα μας ρωτάνε αν στηρίζουμε το νόμο δολοφόνο και μ’αυτό το νόμο αποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει περιθώρια να κινηθεί εκτός μνημονίων. Αυτά που ψήφιζε, αυτά θα την στοιχειώνουν και θα υποτάσσεται σ’αυτά. Με τη θέληση του πάντα…
Αυτή η πενιχρή αύξηση με τα πρώτα σύννεφα οικονομικών δυσκολιών και ύφεσης μπορεί να παρθούν πίσω, ενώ από του χρόνου ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να δίνει άλλα 60€ το μήνα γιατί το αφορολόγητο όριο κατεβαίνει στα 5600€ και αυτό σημαίνει κοντά στα 700€ το χρόνο επιπλέον φόρο για τον καθένα.
Τι αυξάνει λοιπόν η κυβέρνηση;
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πατήσουν την μπανανόφλουδα του προεκλογικού ελιγμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να παλέψουν για να καταργηθούν μνημόνια και χρέος για να επιβάλλουν το δίκαιο τους.
Λένε συχνά και έτσι είναι ότι η εξωτερική πολιτική, είναι η συνέχεια της εσωτερικής. Δεν μπορεί η εσωτερική να είναι υπέρ του κεφαλαίου και η εξωτερική να είναι φιλολαϊκή. Έτσι, στην ανοιχτή επέμβαση των αμερικάνων στη Βενεζουέλα, της Ε.Ε αλλά και ντόπιων πολιτικών εδώ, όπως η Μπακογιάννη, να ανατραπεί η εκλεγμένη κυβέρνηση Μαδούρο για να ξαναπάρουν οι αμερικάνικες εταιρίες το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε λέξη να καταδικάσει την επέμβαση –ως τέτοια- και μιας και για την συμφωνία των Πρεσπών μιλούσε για αυτοδιάθεση, τώρα ξέχασε την αυτοδιάθεση του λαού της Βενεζουέλας- εκλεγμένη κυβέρνηση.
Φίλοι και σύντροφοι
Οι εξελίξεις στην οικονομία δεν είναι ομαλά αναπτυσσόμενες. Περιέχουν όλα τα σπέρματα νέας παγκόσμιας κρίσης, Ευρωπαϊκής και όλα αυτά επηρεάζουν και την Ελληνική καπιταλιστική οικονομία.
Βγήκε ο Δραγασάκης και δήλωσε ότι πιθανά να χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Τι σημαίνει αυτό; Ή  ειδικός φόρος για τις τράπεζες που θα πληρώσουμε όλοι ή νέο μνημόνιο για άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
Οι τράπεζες είναι η καρδιά της καπιταλιστικής οικονομίας. Χωρίς αυτές η οικονομία καταρρέει, γι αυτό και είναι όρος ύπαρξης του συστήματος η διατήρηση τους και η ανακεφαλαιοποίησή τους, γιατί δεν εισπράττουν λέει τα κόκκινα δάνεια.
Μα καλά, ο λαός 10 χρόνια τώρα πληρώνει την κρίση, την 1η και 2η ανακεφαλαιοποίηση και πάλι δεν έχουν λυθεί δομικά προβλήματα. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.
Βλέπετε σε τι ασταθές οικονομικό περιβάλλον μας ωθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Χρειάζεται να προστρέξει κανείς στις αναλύσεις του κόμματος για την κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη και εκεί θα βρει αρκετές απαντήσεις.
Να γιατί λέμε ότι χρειάζεται οργανωμένος λαός που δεν θα άγεται και φέρεται από δω και κει, που δεν θα επιτρέπει να βρίσκονται με μεγάλη ευκολία κάθε χρόνο 4 δις για το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο 50€ για τους εργαζόμενους που θα τα ξαναδώσουν πίσω με το αφορολόγητο. Χρειάζεται ο λαός να πάρει απόφαση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, αλλιώς καμιά εγγύηση δεν υπάρχει ότι η ανάπτυξη ήρθε για να μείνει και θα ‘ναι και φιλολαϊκή.
Κομβικό σημείο αντιπαράθεσης του ΚΚΕ με όλα τα αστικά κόμματα, αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις, είναι το ζήτημα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Γιατί η ανάπτυξη είναι ταξική, δεν είναι ουδέτερη για όλους. Δεν ωφελούνται όλοι από την καπιταλιστική ανάπτυξη. ‘Ή θα είναι για την αύξηση των κερδών ή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σπάνια συμπίπτουν, και το περίσσευμα της ανάπτυξης θα είναι ψίχουλα για τους εργαζόμενους.
Είναι γνωστό ότι την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τη Θεσσαλονίκη την ετοιμάζουν να καταστεί πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια Αμερικάνικων Μονοπωλίων, Ευρωπαϊκών και ντόπιων κεφαλαίων σε αντίθεση και ανταγωνισμό με Ρωσία-Κίνα.
Σ’αυτά τα πλαίσια σχεδιάζουν και το παραλιακό μέτωπο που εμπλέκεται και ο Δήμος, αφού είναι στα όρια του κάτω στην παραλία Μενεμένης, δίπλα από το Μαμιδάκη. Σχεδιάζουν μαζί με Ε.Ε και Περιφέρεια να αναβαθμιστεί εκεί το περιβάλλον ώστε να πουληθεί ακριβά και να χτιστούν και νέα ξενοδοχεία.
Ταυτόχρονα, και εδώ είναι οι αντιφάσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σχεδιάζουν την προβλήτα 6 όπου θα προσαράζουν εμπορικά πλοία και θα γίνονται τεράστιες μετακινήσεις εμπορευμάτων μέσα από σιδηροδρομικές γραμμές και βαριά οχήματα που θα κινούνται 24 ώρες το 24ωρο.
Τους ρωτήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως θα αναβαθμιστεί το περιβάλλον, όταν θα υπάρχει τέτοια ρύπανση-όχληση, όταν θα κινούνται τρένα-φορτηγά και όταν οι αποθήκες αμμωνίας δίπλα στο Μαμιδάκη είναι μια βόμβα εν αναμονή που αν συμβεί ατύχημα η δυτική Θεσσαλονίκη θα γίνει η ΜΟΜΠΑΛ της ΙΝΔΙΑς; Καμιά απάντηση.
Ρωτάμε εσάς...τι θα βοηθήσει στο δημότη εδώ αυτή η ανάπτυξη; Θα βρουν δουλειά κάποιοι με 600€ και κάποιοι άλλοι θα συναντήσουν τον καρκίνο. Όλα αυτά με τη δαπάνη δεκάδων εκαταμμυρίων ευρώ.
Τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη είχαν πληρότητα τα 2 τελευταία χρόνια 100%, γι’ αυτό και σχεδιάζουν να χτίσουν νέα. Αυτό γι’ αυτούς είναι ανάπτυξη. Τι ωφελείται ο εργατόκοσμος; Άλλαξε κανενός η ζωή επειδή τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός έκαναν νέα ρεκόρ; Φυσικά όλο και κάποια ψίχουλα πεισσεύουν αλλά για τα ψίχουλα πρέπει να ενδιαφέρονται οι δούλοι και όχι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια.
Την ίδια στιγμή στον τουρισμό έχουμε 14 διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.
Στην Περιφέρεια και το Δήμο έρχονται εκατομμύρια ευρώ από διάφορα προγράμματα. Αυτά έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό για το πως θα χρησιμοποιηθούν, όπως  π.χ. για το παραλιακό μέτωπο, όπως στο να καταστεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης  πύλη εισόδου. Ταυτόχρονα, έχουν στόχο να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Να υπάρχει όλο και λιγότερη σταθερή και μόνιμη εργασία και να γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβάσεις 5 μηνών ,8 μηνών κ.ά. Γιατί π.χ.  δίνουν λεφτά για τη λειτουργία παιδικών σταθμών, αλλά λένε πως προϋπόθεση θα είναι οι Δήμοι  να επιβάλουν σε ένα ποσοστό 30%  αρχικά, το οποίο  θα μεγαλώνει αργότερα, τροφεία που πρέπει να  πληρώνουν οπωσδήποτε οι γονείς...Έτσι τι κάνουν; Αρχίζουν να μεταφέρουν σιγά-σιγά όλο το κόστος στους Δήμους. Ανάπτυξη το όνομα του.
Η ανάπτυξη τους κατασπαταλά εκατομμύρια ευρώ, όπως π.χ.  παλιά θάβαμε τα ροδάκινα και έδιναν επιδοτήσεις μόνο και μόνο για να περάσει η ΚΑΠ τους, που τώρα ψάχνονται οι αγρότες, έτσι και εδώ, μέσα στον αστικό ιστό προωθούν προγράμματα που σπαταλούν χρήματα εις γνώσιν τους όμως ώστε να τροφοδοτούν άμεσα τις ανάγκες επιχειρήσεων για ρευστότητα και κεφάλαιο, άσχετα αν αυτό κοστίζει πολλαπλάσια. Μερικά παραδείγματα από τον Δήμο μας δείχνουν ξεκάθαρα τον προσανατολισμό αυτό.
Έφεραν για εγκριση πρόγραμμα 2 εκ. Ευρώ για την ανάπλαση πρασίνου στη Δαβάκη. Τους ρωτήσαμε αν θα φέρουν τη ζούγκλα του Αμαζονίου γιατί τα 2 εκ. εκεί παραπέμπουν. Καμιά απάντηση.
Έφεραν και προχώρησαν πρόγραμμα ανάπλασης της λεωφόρου  Δενδροποτάμου, όπου υπήρχε δασύλλιο φυσικό και είχε αναπτυχθεί ένα μικρό οικοσύστημα πουλιών ,εντόμων κ.τ.λ., κόβοντας  τα δέντρα , κάνοντας έναν ειδικό διάδρομο για να περπατάνε τυφλοί μόνο και μόνο γιατί το είχε το πρόγραμμα. Στο τέλος πλημμύρισε το πάρκο και καταστράφηκε ο κεντρικός πίνακας. Τρία χρόνια το έφερναν και το ξαναέφερναν για να συναινέσουμε σε νέα χρηματοδότηση.
Φέρνουν συνεχώς προγράμματα για βιώσιμη αστική ανάπτυξη δηλαδή πράσινο σε μπαλκόνια και κάθετους τοίχους- κατασπατάληση πόρων, αλλά το στρατόπεδο δίπλα παραμένει αναξιοποίητο χωρίς κανένα πράσινο παρά μόνο με ό,τι είχε.
Φέρνουν Ευρωπαϊκά προγράμματα για αντιπλημμυρική προστασία σε έργα και φρεάτια μόνο στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Όμως, τα νερά έρχονται από Σταυρούπολη και Πολίχνη και όταν φτάνουν είναι τόσα πολλά που υπάρχει κίνδυνος ο Δενδροπόταμος να γίνει λίμνη. Τα προγράμματα αυτά δηλαδή δεν σχεδιάζονται για να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες ούτε αποσκοπούν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα  αντιπλημμυρικής προστασίας. Γίνονται για άλλο σκοπό, χωρίς ουσιαστικά να λύνουν το πρόβλημα της προστασίας.
Σχεδιάζουν να φέρουν αποθήκες logistic στο στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή. Αυτό σημαίνει ότι βαριά φορτηγά όλο το 24ωρο θα μπαίνουν και θα βγαίνουν από τη λεωφόρο Δενδροποτάμου για να γεμίσουν την πόλη με καυσαέριο και θόρυβο. Αυτό το ονομάζουν ανάπτυξη. Αντιδράσαμε δυναμικά. Κατανόησαν ότι θα ξεσηκωθεί κόσμος. Το ακύρωσαν. Αυτό το ονομάζουν ανάπτυξη. Σε τι θα ωφελούνταν ο δημότης από αυτά;
Η ανάπτυξη τους έχει και άλλα αθέατα στοιχεία και περιεχόμενα όπως στην υγεία και την παιδεία. Εγκαινιάζεται ένα καινούριο κτίριο σχολείου ή νηπιαγωγίου. Δεν λένε όμως ότι η εκπαιδευτική πολιτική στοχεύει οι μαθητές να γίνουν οι αυριανοί φθηνοί εργαζόμενοι, που σημαίνει φθηνή μόρφωση για φθηνό μυαλό για να προκύψει ο φθηνός εργάτης. Αυτό το ονομάζουν ανάπτυξη. Σε τι θα ωφεληθεί η νεολαία από αυτή την ανάπτυξη;
Ρωτήθηκε η ευρωβουλή από ευρωβουλευτές του ΚΚΕ γιατί δεν εγκρίνουν γενικότερα έργα πραγματικής ανάπτυξης, αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων-σχολείων και αντιπλημμυρικής προστασίας. Η απάντηση ήταν  ότι τα έργα χρηματοδοτούνται με βάση τη σχέση κόστους-οφέλους. Έτσι ένας δρόμος που κοστίζει μπορεί να βάλει διόδια και να βγάλει γρήγορα κέρδος. Αλλά η σωτηρία ανθρώπων, ζώων δεν μετράει γι αυτούς ως κέρδος.
Αυτή η λογική κόστους-οφέλους διαπερνά όλη την καπιταλιστική οικονομία ,την Περιφέρεια, τους Δήμους. Είναι πολιτική ενιαία της Ε.Ε της χώρας, της περιφέρειας και των δήμων. Όλα αυτά τα προγράμματα που κατασπαταλούν πόρους, αν δίνονταν για λύσεις σε έργα που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, θα είχαμε λύσει μια σειρά ζητήματα, όπως το μετρό στις δυτικές συνοικίες ,όπως το να πίνουμε υγιεινό καθαρό νερό (οι σωληνώσεις είναι 40 χρόνων), όπως τα φθηνά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Για να περισσέψουν χρήματα και να τροφοδοτούν τις  επιχειρήσεις με έργα που περιγράψαμε, ψήφισαν τον Καλλικράτη και τώρα τον Κλεισθένη που στόχος είναι οι περισσότερες και πιο γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων μεταφέροντας το κόστος στους δημότες.
Για για να περισσέψουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό κλείνουν την παροχή προς τους δήμους και λένε σε 2-3 χρόνια πρέπει να μαζεύετε από τους δημότες τα περισσότερα. Δηλαδή σε 2-3 χρόνια θα δούμε τους λογαριασμούς ακόμα πιο αυξημένους. Θα περπατάς και θα πληρώνεις για χρήση πεζοδρομίου. Όλα αυτά τα ονομάζουν ανάπτυξη.
Τι κάνει για όλα αυτά ο Δήμος και οι άλλες παρατάξεις; Όχι μόνο τα εγκρίνουν, αλλά τα ντύνουν και ιδεολογικά, αναπτύσσουν επιχειρήματα για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τα  ιδιωτικά-εργολαβικά συνεργεία για παράδειγμα που ο Δήμος συνάπτει συμβάσεις έργου ξοδεύοντας τεράστια ποσά,  την κατασπατάληση αυτή η Δημοτική Αρχή τη λέει λελογισμένη χρήση.
Παίρνουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο δήμων ,περιφέρειας και στοιχίζονται δίπλα από την αμαρτωλή ΚΕΔΕ που ζητάει όλα αυτά να τρέξουν πιο γρήγορα. Είναι λένε με τη νομιμότητα. Έτσι, στο όνομα της νομιμότητας αλλά και στο κυνήγι να εισπράξουν χρήμα από τους άμοιρους δημότες στέλνουν ραβασάκια απειλώντας με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλειστηριασμού για 1200 οικογένειες στο δήμο, επειδή χρωστάνε 300-500€.
Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της  Δημοτικής Αρχής. Μάνατζερ προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο δήμο και φοροεισπράκτορας πρώτος αφού ασκεί ανελέητο κυνήγι. Δεν μας λένε αν πήραν τα χρωστούμενα από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστάνε το 70% και 80% του συνολικού ποσού που οφείλεται στον Δήμο.
Ο Δήμος είναι ο εφαρμοστής των μνημονιακών νόμων σε τοπικό επίπεδο. Δεν γίνεται τίποτα χωρίς έγκριση από το παραπάνω Οικονομικό Παρατηρητήριο που ελέγχει κάθε κίνηση του δήμου. Π.χ ο προϋπολογισμός του δήμου για να εγκριθεί πρέπει να υπάρξει προσχέδιο το Σεπτέμβρη , να φαίνεται ξεκάθαρα τι θα εισπράξει από τους δημότες και άρα τι περιθώρια έχει  και τι στόχους για να δαπανήσει. Μόνο όταν είναι ισοσκελισμένος με στόχους συγκεκριμένους μετρήσιμους και φυσικά να υπόκεινται στις μνημονιακές δεσμεύσεις εγκρίνεται ο προϋπολογισμός.
Προϋπολογισμός από τους πιο φορομπηχτικούς των Δήμων, της Περιφέρειας. Μη σας ξεγαλάνε οι μειώσεις που έκαναν Είχε δηλαδή τέλη 1,67  το τ.μ, το μείωσε στο 1,40,  όταν άλλοι δήμοι όπως της Σταυρούπολης το είχαν από την αρχή 1,20. Όταν άλλοι δήμοι όπως της Πετρούπολης είχαν μόνο 1,00 το τ.μ. μάλιστα εδώ φορολογούν και αποθήκες  σπιτιών. Είχαν το ταβάνι στη φορολογία. Είναι μόνιμοι συνδαιτυμόνες των «αναπτυξιακών» συνεδρίων, όπως αυτό που έγινε στο Grand Hotel. Ο λαός απ’έξω έτρωγε χημικά και οι δήμαρχοι μέσα γίνονταν συνδαιτυμόνες της ανάπτυξης που περιγράψαμε για το κεφάλαιο.
Η εικόνα αυτή, ο λαός απ’ έξω με χημικά και ΜΑΤ και οι δήμαρχοι μέσα με την κυβέρνηση, δίνει την πραγματική κατάσταση και το ρόλο της διοίκησης εδώ. Δεν είναι τοπικοί άρχοντες , είναι κομματικά στελέχη ικανά στην προώθηση μιας πολιτικής. Είναι λάθος να μιλάμε για τοπικά προβλήματα που τα λύνουν τοπικοί άρχοντες, όπως είναι λάθος να μιλάμε για αυτοδιοίκηση. Είναι κεντρική διοίκηση , περιφερειακή διοίκηση και τοπική διοίκηση, όπως την ονομάζει το κόμμα μας. Αυτοί ενιαία προωθούν την πολιτική που εγκρινεται από Ε.Ε και κυβερνήσεις, έρχεται στην περιφέρεια και διαχέεται στους δήμους. Ενιαία λειτουργούν, ενιαία πρέπει να πάρουν την απάντηση από τους εργαζόμενους. Γιατί τα προβλήματα κατά 90% είναι γενικά και αντανακλώνται ως τοπικά. Π.χ το πρόβλημα των αυξημένων τελών έχει πρώτα απ’όλα τη βάση του στο ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το κόστος των υπηρεσιών στους δήμους για να περισσεύουν χρήματα στον προϋπολογισμό και να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι γενική πολιτική που αντανακλάται σαν τοπική.
Δεν είναι τοπικό πρόβλημα που ο δήμος είχε επι Σαπρανίδη 500 και πλέον εργαζόμενους και τώρα έχει λιγότερο από μισούς και οι άλλοι είναι σε ομηρία. Είναι γενική πολιτική της κυβέρνησης  η απαγόρευση διορισμών και αντανακλάται και ως τοπικο πρόβλημα.
Άρα, η απάντηση πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα η καταδίκη της γενικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε-και φυσικά η καταψήφιση των τοπικών εκφραστών αυτής της πολιτικής.
Το χάλι του κεντρικού πολιτικού σκηνικού να γίνονται μεταγγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο εκφράζεται και εδώ. Ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ σου βγήκε ΝΔ- ψήφισες ΝΔ σου βγήκε ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισες Ποτάμι βγήκε παντού.
Εδώ ο μεν Καζαντζίδης επέστρεψε σαν απολωλός πρόβατο στον Κύριο του. Ο δε Κυριλλίδης έκανε συμφωνία να κατέβει σαν κοινός υποψήφιος και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο γιατί στήριζε πριν τις εκλογές ανοιχτά το ΣΥΡΙΖΑ και πόσο ανεξάρτητοι είναι από το σύστημα και τα κόμματα του.
Σαν ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης όλα αυτά τα αντιπαλέψαμε και στις 2 κοινότητες Αμπελοκήπων-Μενεμένης και στο δημοτικό συμβούλιο. Αρνηθήκαμε τους προϋπολογισμούς της μνημονιακής προσαρμογής, την κατασπατάληση πόρων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, την προώθηση των ιδιωτικών υπηρεσιών μέσα στο δήμο, την προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Την εθνικιστική ρητορεία και τα εθνικιστικά ψηφίσματα και τα καλέσματα συμμετοχής σε εθνικιστικά συλλαλητήρια. Πιέσαμε με όσες δυνάμεις είχαμε να πάρει πρωτοβουλίες πολιτικές το δημοτικό συμβούλιο να αρνηθεί να κατασχέσει τραπεζικούς λογαριασμούς σ’όλο το κόσμο που χρωστάει στο δήμο, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός.
Να παρθούν πρωτοβουλίες συντονισμού των δήμων άρνησης (όπως αρνήθηκαν την κατάθεση των ταμειακών διαθέσιμων) της μνημονιακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Να δίνονται τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα λεφτά που είναι του ελληνικού λαού, στον κρατικό προϋπολογισμό και να δαπανώνται με βάση τις λαϊκές ανάγκες.
Κάναμε προτάσεις για το στρατόπεδο και στο πως θα αναπτύξουν το σχέδιο ανάπλασης ,όταν το κάνουν , αν δεν γίνει κανένα εμπορικό κέντρο εκεί μέσα. Υπερασπιστήκαμε τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Πιέσαμε να παραταθούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να γίνει αναθεώρηση του άρθρ.103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή της ελαστικής εργασίας σε μόνιμη  και σταθερή.
Πήραμε πρωτοβουλίες και αναδείξαμε τα προβλήματα του καλλιτεχνικού σχολείου , των εσπερινών, των τμημάτων αθλητισμού και πολιτισμού στους  χώρους της επιχείρησης του Δήμου. Κάναμε προτάσεις κατάργησης τελών σε ανάπηρους, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και σε  μακροχρόνια ανέργους. Μιλήσαμε για πρωτοβουλίες που θα επισπεύσουν το Μετρό, για την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ για να υπάρχει φθηνό νερό και ρεύμα για τους δημότες.
Αντιταχθήκαμε και στον Καλλικράτη πιο πριν και τώρα στον Κλεισθένη. Όλα αυτά σε αρνητικούς συσχετισμούς, αφού και οι άλλες δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) ψήφιζαν αυτές τις κατευθύνσεις.
Το επόμενο διάστημα θα είναι γεμάτο από πολιτικές εξελίξεις. Στη συνείδηση του κόσμου θα βαρύνουν τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να μην αποσπάσει το δήμο από τις κεντρικές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να φανεί ως ο γνήσιος εκφραστής του αντιδεξιού μετώπου. Θα προσπαθήσει να ταυτιστεί με την πρόοδο, την ανάπτυξη, τη μεταμνημονιακή εποχή. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που εκφράζει το συντηρητισμό, το Μητσοτάκη που εκφράζει την οικογενειοκρατία.
Το δεξιό-αντιδεξιό είναι μια τακτική που εγλωβίζει κόσμο και στο δεξιό –αντιδεξιό κρύβεται το ταξικό. Είναι αντιδεξιοί δεν είναι και φιλολαϊκοί.
Θυμίζουμε το ΠΑΣΟΚ που για 40 χρόνια έπαιζε με την αντιδεξιά ρητορεία. Με το φως και το σκοτάδι τι μέτρα πέρασε; Πόσο πίσω πήγε το κίνημα, πόση ζημιά έκανε σε αγωνιστικές συνειδήσεις.
Θυμίζουμε ότι όλη η σοσιαλοδημοκρατία στην Ευρώπη βομβάδισε από κοινού με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους τη Γιουγκοσλαβία χωρίς να σταματήσουν ποτέ να λένε ότι είναι εκφραστές του προοδευτικού απέναντι στους συντηρητικούς της Ευρώπης.
Η αντίθεση στην ελληνική κοινωνία δεν είναι δεξιά-αντιδεξιά, είναι από τη μια το κεφάλαιο και από την άλλη οι εργαζόμενοι, και αν οι εργαζόμενοι δεν οργανωθούν να παλέψουν και το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και τους τοπικούς εκφραστές τους θα συνεχίσουν να μοιράζονται τη φτώχεια τους.
Φίλοι και σύντροφοι
Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα λαϊκής αντίστασης και μέσα στους Αμπελόκηπους κα τη Μενεμένη. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να συμπορευτεί ένας κόσμος με το ΚΚΕ, παρά τις όποιες διαφωνίες του, ώστε να συνεχιστεί πιο δυνατά ο αγώνας για τα δίκαια του λαού, της νεολαίας πρώτα απ’ όλα, αφού αυτή έχει τη ζωή μπροστά της.
Είναι ευνοϊκή περίοδος, γιατί το κόμμα μας δικαιώνεται για πολλά ζητήματα που ο κόσμος πριν είχε αμφιβολίες. Ήδη κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπεύθυνος οικονομικών του τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ –Μηλιός δηλώνουν ότι τώρα πρέπει να συνταχθούν με το ΚΚΕ. Το ίδιο και άλλα στελέχη εδώ στην περιοχή, στο κεντρικό Δήμο της Αθήνας. Η γνωστή δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο κ.ά.
Στο κεντρικό ερώτημα, αν θα συνεχίσει ο λαός τον ίδιο δρόμο τώρα που δοκιμάστηκαν όλοι, πρέπει να απαντήσει με ένα δυνατό ΟΧΙ. Τώρα με το ΚΚΕ για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες."

Ο Βασίλης Ρέβας αναφέρθηκε στη κοινή πολιτική την οποία στηρίζουν τόσο η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόσκειται στη ΝΔ, όσο και οι άλλοι συνδυασμοί, που στηρίζονται από τα άλλα αστικά κόμματα.
Αυτή η στρατηγική σύγκλιση της Διοίκησης της Περιφέρειας και των αυτοδιοικητικών στελεχών των άλλων αστικών κομμάτων, αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο συνέδριο των βιομηχάνων, Thessaloniki Summit, εκεί που όλοι μαζί έστρωναν «κόκκινα χαλιά» σε επιχειρηματικούς ομίλους και στελέχη της Αμερικάνικης Πρεσβείας και του Προξενείου.

Είναι μία στρατηγική σύγκλιση που ακολουθεί εκείνη των αστικών κομμάτων, που αναδείχθηκε και στη συζήτηση στη Βουλή τις τελευταίες μέρες, για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και για την συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα, οδεύοντας προς τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, σε πολιτικό επίπεδο, εντείνονται οι διεργασίες και οι εξελίξεις που αφορούν την αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού, που διαχειρίζεται τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ συγχρόνως εντείνονται τα πλαστά για τον λαό μας διλλήματα, για την «πρόοδο» και τη «συντήρηση», το «παλιό» και το «νέο», το «φώς» και το «σκότος», που συντηρούνται από την Κυβέρνηση και από όλα τα αστικά κόμματα,  για να μένει καλά κρυμμένη η στρατηγική σύγκλιση κυρίως ανάμεσά στους δύο βασικούς πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος και όλων των άλλων κομμάτων που το υπηρετούν και να μην αποκαλύπτεται η ουσιαστική τους συμφωνία που δεν είναι άλλη: συνέχισε την ανάγνωση...



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ