Στους Δήμους μετακυλά η κυβέρνηση την ευθύνη για τα τμήματα ένταξης

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά μετακυλούν στους Δήμους την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία αυτών των δομών και μάλιστα, σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο αυτό της Ειδικής Αγωγής».
Τα παραπάνω τονίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) για την εγκύκλιο που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε αυτή αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα πως για την ίδρυση τέτοιων τμημάτων «πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α'/βάθμιας ή Β'/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων».
«Άραγε η κυβέρνηση έχει ξεχάσει ότι τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις σχολικές επιτροπές κατά 60%; Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας σε όλους τους Δήμους είναι πετσοκομμένα τα λειτουργικά έξοδα, ενώ πολλοί Δήμοι αποποιούνται ακόμα της ευθύνης για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος με τη δικαιολογία μη ύπαρξης κονδυλίων. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ο αριθμός των Τμημάτων Ένταξης που θα εγκριθούν θα είναι πολύ μικρότερος από τις ανάγκες», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, τονίζοντας την ανάγκη για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στη Παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια σχολεία, ειδικά και γενικά, για στελέχωση όλων των αναγκαίων δομών της Ειδικής Αγωγής.
«Απαιτείται λοιπόν να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη που της αναλογεί. Δεν μπορεί να δαπανά δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικές  δαπάνες και να παρέχει φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στους εφοπλιστές και στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής να μεταθέτει τις ευθύνες της στους Δήμους», τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΑΣΓΜΕ.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ