Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον τρόπο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου μας

Στο διάστημα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του Covid-19, η δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργού Εσωτερικών, έχει συγκαλέσει τις περισσότερες φορές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πραγματοποιήθηκαν διά ζώσης συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν και της δικής μας επιμονής, δημοτικά συμβούλια χρησιμοποιώντας την διαδικασία της "δια περιφοράς" συνεδρίασης.

Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που καλείται το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει δια περιφοράς, δηλαδή λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων χωρίς συζήτηση, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς διευκρινήσεις επί των εισηγήσεων, αποστέλλοντας οι δημοτικοί σύμβουλοι την ψήφο τους με e-mail. Αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και δεν τιμά καθόλου τη δημοτική αρχή και γενικά τη λειτουργία του δήμου μας. Αντίθετα προσβάλλει τις δημοκρατικές διαδικασίες και υποτιμά τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων.

Με τη διαδικασία της "δια περιφοράς", όπως είναι φυσικό προκύπτουν ζητήματα, όπως το να μην μπορούν να τεθούν θέματα εκτός ημερησίας διάταξης από τις παρατάξεις και να συζητηθούν επί της ουσίας αλλά και η μη δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα, που η δημοτική αρχή εντάσσει στην ημερήσια διάταξη επικαλούμενη τις προθεσμίες που υπάρχουν.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" σεβόμαστε τις επιστημονικές οδηγίες των γιατρών για τη προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις-παρωδία, συνεδριάσεις-βουβές  και να καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουν θέση για σοβαρά θέματα για το δήμο μας, με την λέξη "ΝΑΙ" ή "ΟΧΙ" μέσω email.

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η διαδικασία "δια περιφοράς" πρέπει να χρησιμοποιείται για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις που θα αφορούν την πανδημία και όχι για τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι αυτό του τεχνικού προγράμματος ή γνωμοδότηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΧΕΔΙΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ σε ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ που «συζητήθηκαν» με την διά περιφοράς διαδικασία χθες. Για τις τακτικές συνεδριάσεις η ΠΝΠ προβλέπει και άλλες μορφές, όπως τηλεδιάσκεψη ή δια ζώσης συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Έχουμε θέσει εγκαίρως το ζήτημα προτείνοντας πολλάκις σε περιόδους ύφεσης της πανδημίας να χρησιμοποιείται  η διά ζώσης συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σε περιόδους έξαρσης, όπως είναι και η σημερινή, να χρησιμοποιείται η τηλεδιάσκεψη ως τρόπος συνεδρίασης και εισπράξαμε από την δημοτική αρχή αδιαφορία, εμπαιγμό και καμία διάθεση όπως αποδεικνύεται να γίνουν τα αυτονόητα, συνεδρίαση δηλαδή του συμβουλίου διά τηλεδιάσκεψης,.

 Η δημοτική αρχή, λοιπόν, αρνείται πεισματικά ακόμη και τώρα να επιλέξει την τηλεδιάσκεψη παρ’ όλες τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, ακόμη και σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου,  επικαλούμενη ότι οι δημοτικοί της σύμβουλοι δεν θέλουν και ότι δεν θα τους υποδείξει κανείς από την αντιπολίτευση το τι θα κάνουν δημιουργώντας έτσι δημοτικά συμβούλια χωρίς φωνή, φιμώνοντας την μειοψηφία και αποσιωπώντας πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δήμο.

Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συνεχίσουμε να νομιμοποιούμε αυτής της μορφής συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή της μη συνεδρίασης επί της ουσίας και για αυτόν τον λόγο ως ένδειξη διαμαρτυρίας απείχαμε από τη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου 2020, αφού αρνήθηκαν για ακόμη μία φορά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Σπλάχνο και τιμή του ΚΚΕ